Начало Култура Мерил Стрийп на 75 години: Вече съм работила с всички

Мерил Стрийп на 75 години: Вече съм работила с всички

34
Мерил Стрийп
на снимката: Мерил Стрийп

Не ми стигат часовете в денонощието, за да гледам достатъчно филми и малко се срамувам да си го призная.

Това сподели Мерил Стрийп в интервюто си за уебсайта на международния кинофестивал в Кан тази година. Преди часове тя получи почетната награда „Златна палма“ за цялостен принос в киното си на 77-ия кинофестивал в Кан, съобщи БТА.

Вече съм толкова стара, че съм работила с всички, заяви Мерил Стрийп в Кан.

Сега актрисата навършва 75 години и държи рекорда за актьор с най-много номинации за награда „Оскар“ – общо 21, от които 17 за най-добра актриса в главна роля и четири за най-добра актриса в поддържаща роля.

Мерил Стрийп се ражда на 22 юни 1949 г. в Самит, Ню Джърси. Като дете искала да стане оперна певица и самостоятелно измислила псевдонима си Мерил като съчетание на двата си имена Мери и Луиз.

Толкова много любов тук, в Кан. У дома никой не ме уважава“, каза актрисата с характерното си чувство за хумор в Кан.

Прославената актриса Мерил Стрийп премина през различни жанрове и роли в кариерата си, включително драми като „Изборът на Софи“, щури роли като Флорънс Фостър Дженкинс от „Флорънс“, двусмислени образи като Маргарет Тачър от „Желязната лейди“ или Миранда Пристли от „Дяволът носи „Прада“.

Филмографията й включва над 60 филма, като тя е спечелила три награди „Оскар“ и е номинирана 33 пъти за награда „Златен глобус“.

Мерил Стрийп дебютира на сцената през 1975 г. и в киното през 1977 г. с кратка роля във филма „Джулия“ с участието на Джейн Фонда. Тя обаче не беше доволна от монтажа и разрязването на изпълнението й и временно се отказва от кино.

Спомня си за работата си с Джейн Фонда и приятелството си с Робърт де Ниро, който предложил на Мерил роля в „Ловецът на елени“ и по-късно станал дългогодишен приятел на актрисата.

През 1978 г. Мерил Стрийп печели първата си награда „Еми“ за минисериала „Холокост“ и е номинирана за „Оскар“ за „Ловецът на елени“.

Тя е лауреат на множество други награди като две награди БАФТА, три награди „Еми“, наградите „Златна мечка“ и „Златна палма“ и други.

През 2023 г. бе удостоена с наградата „Принцесата на Астурия“ за постижения в изкуството.

Мерил Стрийп има четири деца от брака си със скулптора Дон Гъмър и вече живее разделена от него.

Още новини от областта на културата – четете тук