Начало Свят Медведев призова за превземането на Киев

Медведев призова за превземането на Киев

69
Дмитрий Медведев
На снимката: Дмитрий Медведев

Вицепремиерът на Съвета за сигурност на Русия и бившият президент Дмитрий Медведев заяви, че руските сили трябва да продължат към Одеса, Харков, Николаев, Киев и още нататък.

В изявление относно украинското нападение в района на Курск, Медведев посочи, че операцията на Москва не бива просто да защитава територии, които Русия счита за свои, а също така и да премине напред само когато сметне, че е в изгодно положение да го направи.

В района на руската област Курска е въведено извънредно положение след нахлуването на украински военни. В. Н. Смирнов, управител на областта, заяви, че това е необходимо за справяне с последиците от вторжението на вражески сили.

По данни на руските официални лица, от началото на нападението поне петима граждани са загинали, а 31 са ранени.

Боевете в района на пограничния град Суджа в руската област Курска продължават вече трети ден.

Президентът Владимир Путин определи проникването на руска територия като провокация. Националната гвардия на Русия заяви, че засилва мерките за защита около атомната електроцентрала в Курска и нейните четири реактора, намиращи се на 60 км от границата. На по-ранен етап началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов докладва на президента Путин, че руските сили успяват да спрат масираната атака срещу областта Курска, започнала на 6 август, и че украински военни ще бъдат отблъснати назад към руско-украинската граница. Сблъсъците и обстрелите доведоха до евакуация на хиляди цивилни от двете страни на границата.

В ежедневното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинските сили за смелостта им, без да споменава конкретната ситуация в област Курска.

Съединените щати заявиха, че не са били информирани предварително за атаката и ще търсят повече подробности от Киев.