Начало Водещи МВР се готви да щракне повече нарушители на пътя, но не и...

МВР се готви да щракне повече нарушители на пътя, но не и да събере парите им

154
Пътна полиция

Снимката е илюстративна

ТОЛ-системата вече може да засича и висока скорост. Към момента обаче това няма да доведе до налагане глоби – причината е, че все още няма законови промени, които да легализират новия метод за отчитане на нарушения.

Идеята е устройствата да засичат т.нар. „средна скорост“, за която обаче трябва да има легална дефиниция, така че налаганите наказания да бъдат нормативно издържани и да не падат в съда.

За следващата година МВР предвижда да вкара в експлоатация 100 АТС (автоматизирани технически средства), което е със 17 повече от предходната година.

Амбицията е това да доведе до повишаване на броя установени нарушения 1,1 млн. на 1,2 млн. през следващата година, 1,4 млн. за 2025 г. и 1,5 млн. лв. през 2026 година, става ясно от тригодишните прогнозни разчети, които ведомството прави всяка година.

Карайте внимателно! Камерите за винетки вече засичат и скорост

Прави впечатление обаче, че очакваните повече засечени нарушители на пътя

не означават автоматично повишаване на броя наложените глоби.

В перото приходи от глоби, санкции и наказателни лихви за трите поредни години 2024, 2025 и 2026 г. очакваните постъпления са непроменлива величина – 230 млн. лв.

Това означава, че въпреки огромния бюджет от 2,8 млрд. лв. и опитите за модернизация на МВР, „инвестициите“ няма да бъдат изплатени.

Това често е причина някои да спекулират с твърденията, че автоматизираното засичане на нарушители на пътя не се прилага умишлено, за да има „хляб“ и за полицаите на пътя.

Впрочем, България е една от малкото европейски държави, по пътищата на които можете да очаквате униформен да ви спре за превишена скорост.

Проблемът със събираемостта на глобите дълги години не успява да намери своето решение. Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров обяви през септември, че тя е едва 40%. Според него решаването на този проблем минава през законови промени.

Законът не позволява да ни глобяват за скорост, засечена от ТОЛ-камерите

В началото на ноември МВР се похвали, че вече ще уведомява по електронен път нарушителите, когато бъдат засечени да карат с превишена скорост. Това ще става чрез СМС, по Вайбър или имейл.

Това обаче не означава автоматично събиране на санкциите, защото подобно уведомление не се смята за връчено. В момента практиката е един фиш да се смята за връчен, едва когато са връчени лично от куриер с обратна разписка или когато униформени спрат шофьор за проверка и установят, че той има стари неплатени задължения към МВР.

Техническите нововъведения ще бъдат ефективни по отношение на събираемостта единствено, ако длъжниците са регистрирани в системата за сигурно връчване.

Още новини от деня – четете тук