Мая Манолова
На снимката: Мая Манолова
Мая Манолова е родена на 4 май 1965 г. в гр. Кюстендил. Завършва магистратура по Икономика в Москва, а след това и магистратура в УНСС по право.
Професионалната си кариера започва като адвокат в Адвокатска колегия в Кюстендил. 2003 – 2005 г. е секретар на Адвокатския съвет в града.
В 40-то и 41-то Народно събрание, Манолова беше депутат от листата на БСП. На 30 юли 2015 г. Мая Манолова е избрана за национален омбудсман на България със 129 гласа в 43 Народно събрание.
На последните местни избори беше независим кандидат за кмет на София, като стигна до балотаж с настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова.

Госпожо Манолова, пълното въвеждане на машинното гласуване се готви повече от 8 години. То беше отлагано поне 4 пъти с няколко промени в Изборния кодекс. Защо е тази яростна съпротива срещу машинното гласуване?

Аз съм убеден привърженик на машинното гласуване. В кодекса от 2014г. то беше въведено по мое настояване при изготвянето на Кодекса, по който се провеждат изборите сега. Да, факт е, че вече 8-а година властта си намира всякакви оправдания – смислени и звучащи абсурдно, да не въведе машинното гласуване. Отговорът е ясен за всички български граждани, тъй като очевидно тези, които организират изборите не искат честни избори. Очевидно не искат реални резултати, реално броене и честен, а не контролируем вот.

Сега сме във ситуация, в която всички едва ли не казват браво на премиера. Браво за какво? Че е решил да спази закона? Припомням, че в Изборния кодекс машинното гласуване е задължително от 1-ви януари 2020г. във всички секции с над 300 избиратели, което означава, че в  9000 секции според действащото законодателство трябва да се провеждат избори само с машини. Без хартиени бюлетини – само с машини. Така че нормалното поведение от страна на властта би следвало да бъде включване в Закона за държавния бюджет достатъчно средства да бъдат закупени или взети под наем тези 9 000 машини, така че да бъде спазен законът. Слава Богу, правителството в някакъв момент реши, че ще спазва закона и ще бъде изпълнено това, което вече депутатите са приели.

Сега за нас остава да следим как ще се развива този процес, защото наистина е предизвикателство да се правят избори само с машини – без хартиени  бюлетини. Това изисква много добра организация, логистика, административен, технологичен, кадрови ресурс. Това изисква достатъчно рано да се започне подготовката по наемане или закупуване на машините за гласуване. Да не се стигне до ситуацията, в която при предни избори наемът на машина беше равен на закупуването на тази машина – 3 хил. лв. наем за едни избори. Това наистина е пилеене на публични пари.

А иначе, ако имаше машини на последните местни избори, например в София, това щеше да означава, че нямаше да има 20 хил. недействителни бюлетини на първи тур и 7 хил. недействителни бюлетини на втори тур. Нямаше да има 900 преправяни, поправяни, задраскани, безобразни протокола. Нямаше да има 408 протокола, в които даже Информационното обслужване е правило повече от 2 промени – 2, 5, 10, 15, 20, докато се нагоди резултатът. Нямаше да има дописвани граждани в избирателните списъци, неясно по какви правила, неясно защо. Нямаше да има толкова контролиран вот, защото едно е да си снимаш бюлетината и да покажеш как си гласувал, срещу което да вземеш 100, 150 до 200лв., друго е да се снимаш с екрана, което на практика е невъзможно. Така че ясно е, че ако има машини, вотът ще бъде по-честен. Ако пък и решат да изчистят избирателните списъци от един милион мъртви души, наистина ще се приближим няколко идеи по-напред до честни избори, до честен вот.

Ние от „Изправи се, България” ще следим как ЦИК ще реализира машинното гласуване, как правителството ще си изпълни ангажимента да обяви процедура за обществена поръчка, да купи или да наеме машини, да подготви гражданите, затова че ще има изцяло машинно гласуване в 9 хил. секции и ще продължим да припомняме, че освен машинното в Изборния кодекс е записано електронно гласуване, което означава възможност на нашите сънародници зад граница да участват в изборите. Аз съм убеден привърженик на електронното гласуване и ще продължа да настоявам за него, защото това е начинът наистина да държим връзка с 2 милиона българи зад граница, а това би променило и коренно политическия пейзаж. Няма как да купиш българи в Германия, да ги контролираш, да ги натискаш, да ги мачкаш, да им купуваш гласовете. Вотът на нашите сънародници зад граница ще бъде един свободен вот, който ще промени политическия пейзаж.

Вчера изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, но сякаш неохотно, че правителството подкрепя въвеждането на машинното гласуване. Има ли реална политическа воля да се случи това?

Не вярвам на думи, още повече, когато става дума за изборния процес. Властта е свикнала да има предварителен резултат, да е сигурна, че по един, друг или трети начин ще спечели изборите. Машинното гласуване представлява препятствие пред манипулациите, пред кражбата на вот, пред преправянето на изборните резултати. Така че ще бъде направено максималното да няма машинно гласуване на следващите избори, аз съм убедена в това. Но пък, от друга страна, казваме браво на министър-председателя, че е решил да спази закона. Това ми се струва изключително унизително за българските граждани, все пак ние сме парламентарна република, претендираме да сме правова държава, с върховенство на правото и да се изненадваме и да се въодушевяваме, когато премиерът е решил да спази закона, наистина е унизително. Така че, да, има закон, а те са длъжни да отделят тези средства, след като депутатите са гласували закона и са длъжни да осигурят машинното гласуване на следващите избори.