Начало Свят Марк Рюте поема ръководството на НАТО

Марк Рюте поема ръководството на НАТО

49
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
На снимката: Марк Рюте. Източник: БТА

Бившият премиер-министър на Нидерландия Марк Рюте взема ръководството на НАТО, когато Алиансът от 32 държави изпитва несигурност, преди изборите за президент в САЩ.

Той ще заеме поста след норвежкия Йенс Столтенберг, който управляваше Атлантическия съюз в продължение на десет години, около 10 ч. на вторник. Предаването на длъжността ще се състои в штаб-квартирата на НАТО в Брюксел по време на заседание на Атлантическия съвет, който обединява посланиците на страните-членки.

65-годишният Столтенберг ще започне заседанието, а 57-годишният Рюте ще го завърши.

„Може да има някои нюанси и промени в акцента, но ще бъде запазена значителна непрекъснатост“, съобщи дипломат от НАТО относно тази промяна.

Двамата мъже са познати добре един на друг. Като премиер-министър на Нидерландия, Рюте представи страната си на срещите на високо равнище на НАТО през последните 14 години. Той също така измина пътя си с бившия норвежки премиер, преди той да поеме длъжността си в Алианса.

„Той наистина разполага с качествата и опита, за да постигне отлични резултати“, каза за него Столтенберг на последната си публична конференция в Брюксел през септември.

Тези качества ще се окажат от съществено значение пред предизвикателствата, които предстоят за бъдещия генерален секретар на НАТО.

Войната в Украйна продължава, близо до Алианса, две години и половина след руската интервенция в страната.

На първата си важна среща – на срещата на министрите на отбраната на НАТО на 17 и 18 октомври, Рюте трябва да се погрижи за запазването на основната военна подкрепа на Запада за Украйна по време на конфликта, точно в момента, когато налягането за прекратяване на конфликта и започване на преговори се увеличава.

САЩ, като най-важната военна сила в НАТО, изиграват ключова роля в това отношение. В същото време, Америка се намира в разгара на предизборната си кампания и в двете страни на Атлантическия океан очакванията са високи за избора между кандидатите на демократите Камала Харис и бившият президент на републиканците Доналд Тръмп.

Възможната победа на американския милиардер на 5 ноември е тема, която обсъждат в штаб-квартирата на НАТО в Брюксел, където все още се чувстват заплахите за американско оттегляне, изпратени от бившия президент на САЩ.

Холандецът се срещаше няколко пъти с Доналд Тръмп и се изправи срещу него на среща във Вашингтон през 2018 г. Той спечели доверието му, като призна, че беше прав да подчертае необходимостта от по-голямо споделяне на бремето в НАТО между американците и европейците.

Рюте, който винаги е подкрепял идеята за бюджетна пестелавост, ще бъде очакван да се справи с този въпрос, дори ако Харис спечели. Американските искания за преразпределение в рамките на Алианса не са нови под управлението на Тръмп.

Той трябва да се увери, че НАТО е готов за справяне с руската заплаха, според плановете за отбраната през 2023 г. Конкретно, отчита се липсата на средства за противовъздушна отбрана и производство на артилерия след години на намаления във военните разходи.

Само 23 от 32-те държави-членки в Алианса са достигнали целта от поне 2% от БВП за военни разходи, поставена преди десет години. Някои от тях настояват, че Кремъл изисква значително повече.

Във връзка с тези въпроси, съюзниците са разделени и основната задача на Рюте може да се свежда до едно: „да запази 32-те съюзници заедно“. Това е огромно семейство, но понякога е предизвикателство да ги задържиш всички щастливи”, според Столтенберг.

Източници: АФП/БГНЕС

Още международни новини – четете тук