Начало Водещи Марк Зукърбърг призова правителствата да играят „по-активна роля“ в регулирането на интернет

Марк Зукърбърг призова правителствата да играят „по-активна роля“ в регулирането на интернет

1339
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг призова правителствата да играят „по-активна роля“ в регулирането на интернет, като поиска повече страни да приемат версии на европейските правила, насочени към защита на неприкосновеността на потребителите.

Facebook и други интернет гиганти отдавна се съпротивляват на намесата на правителствата, но водещата социална мрежа промени курса си на фона на нарастващите призиви за регулация.

„Вярвам, че се нуждаем от по-активна роля за правителствата и регулаторите“, пише Зукърбърг в статия, публикувана в The Washington Post.

„Чрез актуализиране на правилата за интернет можем да запазим най-доброто от това – свободата на хората да изразяват себе си и на предприемачите да изградят нови неща – като същевременно защитаваме обществото от по-широки вреди“, каза той.

Зукърбърг твърди, че са необходими нови регламенти в четири области: вредно съдържание, защита на изборите, неприкосновеност на личния живот и преносимост на данните.

Фейсбук е под кръстосан огън по всички четири точки – от речта на омразата в платформата и неотдавнашното предаване на живо на атаките срещу джамиите в Нова Зеландия, до използването й в чуждестранни усилия да се намесва в избори и притеснения относно събирането на лични данни на потребителите.

По отношение на защитата на неприкосновеността на личния живот на потребителите, Зукърбърг заяви, че ще подкрепи повече страни, които приемат правила в съответствие с общия регламент за защита на данните на Европейския съюз, който дава на регулаторите широки правомощия за санкциониране на организации, които не спазват високите стандарти на сигурност при обработката на лични данни.

„Смятам, че би било добре за интернет, ако повече държави приемат регулацията като обща рамка“, пише Зукърбърг, като призовава също и за преносимост на данните между услугите.

За вредното съдържание Зукърбърг каза, че се съгласява с депутатите, които твърдят, че „имаме твърде много власт над речта“, а „трети страни“ могат да определят стандарти за разпространение на вредни материали и да „създават кампании противоречащи на тези стандарти“.

По отношение на изборите, Зукърбърг отбеляза, че съществуващите закони са съсредоточени върху кандидатите и изборите, вместо върху „спорните политически въпроси, където сме виждали повече опити за намеса“, призовавайки законодателството да бъде актуализирано, за да „отразява реалността на заплахите“.

„Правилата, регулиращи интернет, позволиха на едно поколение предприемачи да изградят услуги, които промениха света и създадоха много стойност в живота на хората“, пише Зукърбърг.

предишна статияЦветана Манева за бръчките, различността и изкуството да обичаш
следваща статияАйфеловата кула стана на 130 години