Забързаният ритъм на живот и повишената тревожност нарушават режима на съня ни и водят до пагубни последици за организма, пише китайското издание „Хуанцю Шибао“.

Социално-икономическото развитие и стремежа за „оцеляване“, особено в големите градове, принуждава хората да жертват съня си за сметка на физическото натоварване, което може да смекчи последиците от това напрежение.

Експертите препоръчват няколко успешни трика, които могат да ни помогнат да се справим с този проблем.

Основното е да се постараете да запазите спокойствие и стабилно емоцинално състояние и да си разработите собствен график за работа и отдих.

За нормализирането на процеса на съня експертите препоръчват да се създаде навик за ставане от сън не по-късно от 7 часа сутринта, както и да се ляга по-рано вечерно време. Спазването на такъв режим ще ви помогне да разпределите здравословно работата и почивката.

В последния час преди заспиване е много важно да се откажете от използването на мобилни телефони. Светлината от екрана затруднява синдема на мелатонина – хормона на съня, като по този начин организмът е „излъган“, че навън е все още ден и не може да се отпусне.

За здрав и спокоен сън трябва вечерно време не бива да се преяжда, както и да се консумират силен чай, кафе и други стимулиращи напитки.

В замяна на това се препоръчва да вземете гореща вана – задължително без телефон наблизо, да послушате музика, да почетете книга и да направите малко упражнения за коремно дишане.

Комфортната обстановка в помещението, където спите, също не е за пренебрегване. Затова следва да се помисли за подходящ матрак, който поема оптимално формата на тялото, така че по време на сън да не чувствате напрежение и да се отпуснете максимално.

Ако сте изпълнили всички описани препоръки, не ви остава нищо друго, освен да изгасите осветлението и да се наспите добре

предишна статияЛитургия за Архангеловден в храм „Света Неделя“
следваща статияХамилтън: Победата на Байдън и Харис е исторически момент