Начало Свят Макрон даде тържествена вечеря в чест на посещението на Байдън в Париж...

Макрон даде тържествена вечеря в чест на посещението на Байдън в Париж (ОБОБЩЕНИЕ)

64
Джо Байдън и Еманюел Макрон
Снимка: БТА

След като отбелязаха 80-годишнината от Десанта в Нормандия, френският президент Еманюел Макрон прие на държавно посещение в Париж американския си колега Джо Байдън. Двете държавни глави обсъдиха ситуацията в Близкия изток и Украйна, както и търговията, съобщи БТА.

Еманюел Макрон и неговата съпруга Брижит бяха домакини на президента на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил при тържествена церемония до Триумфалната арка в Париж.

Военния хор и оркестър на жандармерията изпълниха „Марсилезата“, а над площад „Шарл дьо Гол“ прелетяха военновъздушни сили.

Двете лидери поднесоха венец и запазиха минута мълчание пред Гроба на незнайния воин, който се намира под националния паметник в центъра на Париж.

Районът беше затворен заради сигурността, а достъпът до церемонията бе само с покани. Гостите и журналистите трябваше да пристигнат предварително за събитието.

След церемонията Макрон и Байдън се отпраиха в автоколони по булевард „Шан-з-Елизе“, украсен с националните знамена на Франция и САЩ. Кортежът на Байдън включваше два бронирани кадилака, като единият бе на американския президент.

Движеха се конни гвардейци, бе изпълнена музика и се проведоха пълни военни почести в чест на официалното посещение.

Двете държавни глави проведоха среща в Елисейския дворец

Франция и САЩ съвместно ще работят за предотвратяване на регионални конфликти, включително в Ливан, поясни Макрон на пресконференцията си с Байдън.

„Ще удвоим усилията си за предотвратяване на конфликти, особено в Ливан“, добави той.

Отбелязва се, че „Хизбула“ в Ливан е финансирана от Иран.

Двете държавни глави приветстваха освобождаването на израелски заложници в Газа.

„Няма да спрем до връщането на всички заложници у дома и до постигането на спиране на огъня“, заяви Байдън.

Байдън предупреди, че ако Путин победи в Украйна, нещата няма да спрат само там.

„Проблемът не засяга само Украйна. Цяла Европа е в опасност, но ние няма да допуснем това“, заяви председателят и добави: „САЩ са на страната на Украйна. Стремим се заедно с нашите съюзници и с Франция“.

Двете държавни глави разговаряха и за въпроси на търговията, особено във връзка с американската закупка за намаляване на инфлацията, изпълнена от Байдън през август 2022 година.

„Искаме да преминем към синхронизиране на икономиките ни, между САЩ и Европа, в областта на регулациите и инвестициите“, посочи Макрон.

Срещата между двамата президенти завърши с празнична вечеря в Елисейския дворец, където присъстваха и техните съпрузи, както и поканени гости като Фарел Уилямс и Джон Макенроу, и представители на бизнеса.

Какво се крие зад нетипичните, понякога хаотични, но солидни отношения между Байдън и Макрон?