Начало Водещи Македонският премиер: Заради липса на сериозна стратегия партиите в България се занимават...

Македонският премиер: Заради липса на сериозна стратегия партиите в България се занимават с РСМ

49
Християн Мицкоски
Християн Мицкоски/ Снимка: БТА

Съжалявам, че поради липса на сериозна визия, стратегия и проекти главна тема в България искат да бъде (Северна) Македония и македонският въпрос. Пожелавам им успешна кампания и след седми път накрая да изберат стабилно и политическо правителство, с което ние, като македонци, да изградим добросъседски и истински отношения. Това се очаква от добрите съседи и затова съществува Договорът за добросъседство. Така македонският премиер Християн Мицкоски коментира в Щип гневните реакции на българските политици на вълната от обиди от РСМ. А тя се отприщи заради измислен скандал с липсата на македонското знаме на неофициалната среща на Румен Радев с македонския президент Гордана Силяновска.

Мицкоски първи подхвана темата с липсата на знамето на РСМ, като сметна това за неуважение към страната му. Вицепремиерът на РСМ Александър Николоски пък нарече българите „некултурни“ и „мизерници“. Политиците у нас реагираха остро, а българският евродепутат Андрей Ковачев заяви, че Европейската народна партия е информирана за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поиска изключването на партията от ЕНП.

„Мисля, че те (ВМРО-ДПМНЕ) по всякакъв начин доказват, че искат да бъдат с „Фидес“, партията на (Виктор) Орбан. Това е тяхното желание и те се отдалечават от ценностите на ЕНП и европейската демокрация”, посочва Ковачев.

„Няма да позволя билатерализиране на преговорния процес на Северна Македония“, коментира Мицкоски.

„Френското предложение е предложение, не е договор. В Договора за приятелство и добросъседство (с България) е посочено, че нашият източен съсед ще ни подкрепя в евроинтеграционния процес и няма да ни спира. Политиката трябва да се води на базата принципи и ценностите на критериите от Копенхаген, а не на базата на двустранни спорове, обструкции, национализми и въпроси, свързани с идентичността“, заяви Мицкоски и добави, че това е казал и при скорошното си посещение в Брюксел.