Начало Водещи Майката на Гришо получи поредната му награда. Кралев също отличен с приз

Майката на Гришо получи поредната му награда. Кралев също отличен с приз

937

Българският олимпийски комитет връчи своите награди заедно с годишните спортни Икари на стилна церемония в Националната галерия „Двореца“. Сред присъстващите бяха много олимпийски, световни и европейски медалисти, стотици заслужили спортисти, треньори и деятели, журналисти, представители на бизнеса и културата. Най-голямо внимание фокусираха призьорите, намерили място в тазгодишните номинации и класации за най-добри и запомнящи се постижения в спорта.

Големият „Спортен Икар“ за 2017-а бе присъден на Григор Димитров – победител в турнира на осемте най-добри на АТП в Лондон, стигнал до номер 3 в световната ранглиста, победител в турнирите в Бризбейн, Синсинати и достигнал полуфиналите на „Аустрелиън оупън“. Тъй като той отсъстваше от церемонията, наградите му – уникалната пластика на художника Христо Христов и диплом бяха връчени на неговата майка. Мария Димитрова благодари за отличието и увери, че Григор оценява любовта на хората като изключителен стимул в представянето му като българин.

Големият Спортен Икар за 2017-а е поредната награда на Григор, който вчера беше провъзгласен за Спортист на Балканите за 2017-а. Очаква се довечера Димитров да получи и друго голямо отличие – за „Спортист на годината“. Церемонията е от 20:30 часа, като и на нея най-вероятно ще присъства майка му. Димитров веднъж беше избиран за Спортист на България – 2014 г.

На церемонията в Националната галерия „Двореца“ днес много овации събраха момичетата от определения за „Отбор на годината“ национален тим по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова – бронзов медал от Световното първенство в Словения. Те бяха наградени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който отбеляза радващите успехите при младите, което дава добри надежди за бъдещето на българския спорт.

Министър Кралев беше награден от БОК с медал „Спортът за един мирен свят“ по повод навършване на кръгла годишнина. Със същия медал бяха отличени Вера Маринова – спортен журналист за принос към отразяване на олимпийските игри и олимпийското движение, и Боряна Тончева – спортен журналист за принос към дейността на Националната олимпийска академия на БОК.

Първата трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова бе наградена с „Почетен знак на БОК“, по повод навършване на кръгла годишнина и за приноса й в развитието на художествената гимнастика в България и по света.

Медал за „Олимпийска заслуга“ във връзка с кръгли годишнини получиха легендите на българския спорт Иван Лебанов, Николай Бухалов, Илиян Недков и Стефан Георгиев, със златна значка бяха отличени други известни спортисти сред които медалистите и техните треньори от последните европейски младежки олимпийски фестивали. Първият ни олимпийски медалист в зимните спортове Иван Лебанов получи и Специален приз за благородна постъпка, връчен му от председателя на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

Призът „Надежда Лекарска“ за етика, олимпийско образование и възпитание бе връчен на генералният секретар на БОК и лектор в националната олимпийска академия Белчо Горанов за принос в дейността на Олимпийската академия и разпространяване на олимпийските ценности. Наградата бе връчена лично от Симеон Лекарски.

В края на Церемонията председателят на Фондация Български спорт Николай Божинов честити на наградените и пожела весели коледни и новогодишни празници на присъстващите.