Начало България Любомир Стефанов за ДЕБАТИ: ПП и ДБ има как да договорят с...

Любомир Стефанов за ДЕБАТИ: ПП и ДБ има как да договорят с ГЕРБ „червените линии“

59
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов е доктор по политически науки, хоноруван преподавател от 2007 г, а от 2011 г. и щатен преподавател в Нов български университет от 2007 г., асистент в Центъра по социални практики към департамент Политически науки в НБУ. Специалист в областите партийни и политически системи, европейска интеграция и политика за сигурност, публични комуникации и изготвяне на стратегии. Автор на редица научни публикации и множество статии в печатни и електронни медии. С богат опит като лектор и участник в редица научни и специализирани семинари.

– Г-н Стефанов, беше гласувана оставката на правителството. Според Вас има ли нещо, което би попречило ротацията да се изпълни докрай и Мария Габриел да поеме премиерския пост?

– Има вероятност за пречки, особено когато става въпрос за българските политици, които могат да направят неочаквани ходове. Надявам се, че разумът ще превъзмогне и че общественото мнение няма да подкрепи политически игри, които надхвърлят споразумението за коалиционно правителство.

– Има ли червени линии в предложеното от ГЕРБ-СДС коалиционно споразумение, които ПП-ДБ не биха преминали? Видяхме например, че в него е посочено, че МВнР остава при ГЕРБ, независимо от мнението на ПП-ДБ. Има ли неща, които биха били предоговорени и такива, с които ПП-ДБ не биха се съгласили?

– Определено има такива линии. Меморандумът им ясно даде тон на преговорите и сега ПП-ДБ може да изрази своите очаквания. Важно е прозрачността при назначенията и контролът върху постовете, които зависят от Народното събрание, както и включването на ДПС във властта. Смятам, че това могат да се договорят между ГЕРБ, ПП и ДБ.

Важно е да се направят отстъпки по време на преговорите, за да се постигнат целите, заявени предварително.

Що се отнася до външния министър, той не е от съществено значение. Все пак политиките на правителството се определят от министър-председателя с мандат от мнозинството в Народното събрание.

– Какво е вашето мнение относно назначенията в регулаторите и съдебната система, особено с оглед на участието на ДПС?

– Големото недоволство на гражданите към съдебната власт показва необходимостта от промени. Важно е участието на ДПС за приемането на промени в Конституцията. Този стъпков подход е заложен в сътрудничеството между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Считам, че решенията се нуждаят от ясност и принципна подкрепа, без излишни ограничения. Нужно е съдебната власт и регулаторите да служат на гражданите, а не на определена политическа партия.

– Очаквате ли по-спокойна атмосфера след подписването на коалиционното споразумение и коя част от неговите положения според вас ще остане в правителството с Мария Габриел на върха?

– Вярвам, че напрежението ще спадне и ще се съсредоточи върху същността на въпросите. Важно е ясното разпределение на отговорностите и съдбата на министрите. Отговорността трябва да бъде споделена между коалиционните партньори.

След подписването на споразумението, критиката трябва да се насочи към политиките, не към личностите на министрите. Необходимо е ясно дефиниране на механизмите за вземане на решения и назначения във важните институции.

Още интервюта чете тук