криптовалута

Ако бъде въведена световната електронна валута, изпращането на пари ще стане лесно (и евтино) и ще изглажда горе-долу като пускането на текстово съобщение. И най-важното – ще изчезнат познатите ни бариери като такси за превод и забавяния. Хората в развиващите се страни ще имат достъп до световната финансова система и ще могат да защитят доходите си от родната инфлация. Задава се вълна от иновативни промени във финансите, подобна на случилото се в телекомуникациите след въвеждането на интернет и онлайн услугите.

Това в общи линии обещаха от Фейсбук на 18 юни. В рамките на година най-голямата социална мрежа ще пусне нова валута – либра, по името на римската мярка за тежест, еквивалент на паунда в някои западногермански езици и в частност – английски. Фейсбук продължава да подкрепя и то доста щедро, нашумелите криптовалути, базирани на блокчейн технологията. В стила на посланията, които излъчва Силициевата долина, от компанията на Зукърбърг обявиха, че мисията им е „да овластят милиони хора“. Дори да вярваме на казаното (макар че за обратното имаме достатъчно основания), остава отворен въпросът – какво печелят като овластят хората? Цели като увеличаване на печалбите или засилване на пазарното влияние, очевидно ще са страничен ефект, но не и основната задача.

Въпреки все още неясната идея, търговският потенциал е наистина значителен – както и възможните проблеми. Ако всеки от общо 2,4 млрд. потребители на Фейсбук превърне част от спестяванията си в либри, електронната валута може да стане широко разпространена. А ако бъде възприета, тя ще предостави безпрецедентна власт в ръцете на своя емитент. Към днешна дата доверието на хората, политиците и потенциалните инвеститори към Зукърбърг е доста ниско, заради мълчаливото признание за злоупотреба с потребителски данни, толерантността към ширещата се дезинформация в най-голямата социална медия и други грехове. И затова Фейсбук иска да възложи управлението на либра на базиран в Женева консорциум от достойни финансисти, технократи и граждански организации. Последиците за световната финансова система, както и за бизнеса на Фейсбук обаче могат да бъдат значителни.

По всяка вероятност, хората ще видят в новата валута алтернатива на това да държат парите си в банките, защото на пръв поглед тя прилича на банкова система. Ако всеки гражданин на Западния свят сложи в либри 1/10 от спестяванията си, това са около 2 трлн. долара. Иначе казано – електронната валута ще разполага с достатъчно ликвидни активи, за да подкрепи всяка либра. Между другото финансистите от години обсъждат подобен модел на „тясно банкиране“, който да замени сега използвания „частичен резерв“, при който депозитите в банките са покрити от ипотеки и други неликвидни активи.

На пръв поглед единствената очевидна разлика между резерва на либрата и тясната банка е, че първата ще държи активи, деноминирани в различни валути. Но не се бъркайте – резервът на либрата няма да е банка – тясна или друга. Някои от безопасните активи, които ще притежава, сами по себе си ще бъдат депозити в банки с частичен резерв. Тя няма да има достъп до пари от централната банка, които се използват за изчистване на сделките между банките.

Закупуването на либриите не би следвало да намали обема на депозитите в банковата система, но по всяка вероятност ще доведат до свиване на балансите на банките, ако резервът използва средствата на клиентите за закупуване на ценни книжа, като държавен дълг. Освен това, както стана ясно в началото – либрата ще свие приходи на банките от трансгранични плащания.

Не на последно място, Facebook може да реши да стане пълноправна банка. Фирмата твърди, че това не е в нейните планове, но изкушението със сигурност ще нарасне, ако нещата потръгнат. Данните, с които разполага Фейсбук имат огромен потенциал да помогнат при вземането на решения за кредитиране. Въпреки че резервът на либрата ще е независим от компанията на Зукербърг, тя си запазва отделни вратички. Например, Фейсбук ще предложи цифров портфейл (Калибра) за потребители, които искат друг да управлява авоарите им, а това означава и достъп до личните им финансови данни.

Отделните собственици на либри ще са изправени пред други рискове, например – валутните колебания. Ако, да речем, йената се покачи срещу кошницата, към която е свързана либрата, японските притежатели на електронната валута ще загубят. Новата валута няма да носи лихва и няма да бъде гарантирана от правителството.

В подобен проект с много движещи се части, много неща могат да се объркат. Въпреки че Фейсбук твърди, че има работещ прототип (блокчейн и криптовалутите), технологията е незряла. Скептиците се съмняват, че система с 100 възела, да не говорим за по-голяма, може да обработи хиляди транзакции в секунда. Несъмнено хакерите ще потриват ръце.

След това идва динамиката на консорциума. Facebook ще трябва да докаже на останалите 99 членове на либрата, че наистина е готова да се откаже от контрола. В същото време, тъй като важните решения се вземат от мнозинство от две трети, някой трябва да го гарантира. Историята на информационните технологии е пълна с инициативи, които се сринаха под тежестта на вътрешния конфликт.

Най-голямата бариера обаче може да се окаже от политически характер. От Фейсбук очевидно са се е консултирали с много регулатори. Навсякъде по света, доставчиците на дигитални портфейли трябва да спазват националните правила, като например тези срещу прането на пари. Калибра, която ще бъде интегрирана в Messenger и WhatsApp ще стане доминиращ портфейл, а това ще наруши интересите на конкурентните услуги.

Независимо дали ще успее или ще се провали, либра дава идея и за това как един ден самият Фейсбук може да се управлява, подобно на Калибра – от представители на потребителите, рекламодателите, органите за защита на данните и т.н. Тяхната работа може да бъде да наблюдават „социалната графика“, друга база данни, в която са изброени всички потребители на Facebook и връзките между тях, и да гарантират, че те могат да публикуват в друга социална мрежа и обратно.

 

предишна статияРумен Гълъбинов: Не бива да се отказваме да се борим за завода на „Фолксваген“
следваща статияКой кого ще прекара в надпреварата за нов британски премиер