Начало Водещи Леден апокалипсис в Ботевград и Тетевен! Градушка като яйце потроши коли, уби...

Леден апокалипсис в Ботевград и Тетевен! Градушка като яйце потроши коли, уби птици

74
Снимка: Архив
Снимка: Архив

Невиждана буря, последвана от едра градушка е преминала през района на Ботевград. Ледените късове са били с големината на яйце.

„Към момента се отстраняват над десетина паднали дървета. Няма данни за пострадали и бедстващи хора“, съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов.

Той посочи, че може би има щети и в домовете на жителите на общината и по автомобилите им.

Има убити от ледените късове птици.

Градушка с размерите на яйце е паднала в тетевенското село Рибарица, съобщи за БТА кметът Пенка Ганева. Ледените блокове са нанесли щети върху покривите и прозорците на къщите, има пострадали и автомобили, както и унищожена реколта.

По думите на кмета такава градушка никой не помни в селото. Пострадали хора няма.

Утре експерти ще направят оглед и опишат щетите на място. Ще бъде свикан щабcj по бедствия и аварии, за да се реши дали да бъде обявено бедствено положение в селото, каза заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Местният жител на Рибарица Симеон Диков заяви, че има големи щети по своето имущество. „Счупени са два прозореца на къщата, покривът е разрушен, парникът е потрошен, на колата предно стъкла, както и ламарините. Такова чудо в Рибарица не е имало никога. Страшно е, има по-големи късове от яйце. На дърветата са останали само стъблата“, каза за БТА Диков.

Кметът на селото съобщи и за възникнал пожар в постройка на къща, който е потушен. Вероятната причина е късо съединение. За минути е било спряно и електрозахранването, но е възстановено.

Инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен, каза за БТА, че градушката е била придружена с интензивен дъжд – 20 литра на кв. м за 20 минути, както и със силен вятър.