Начало Свят Ледената покривка в Арктика се топи по-бързо, отколкото досега (ВИДЕО)

Ледената покривка в Арктика се топи по-бързо, отколкото досега (ВИДЕО)

1366
Арктика

Нов доклад показва, че ледената покривка в Арктика се топи по-бързо, отколкото досега. Документът разкрива, че мащабите и темповете на топене на ледената покривка и на затопляне на океанската повърхност в региона през 21-ви век са безпрецедентни от най-малко 1500 години.

От Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ оповестиха, че Арктика е навлязла в период, свързан с „нова нормала” за нивото на затопляне.

Макар да не са рекордно високи, тазгодишните температури в Арктика тревожат учените.

Джереми Матис, който ръководи програма за арктически проучвания на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, заяви, че въпросният регион е различно място в сравнение с онова, което е бил преди десетилетие.

Той отбеляза, че затоплянето на Арктика може да предизвика проблеми, свързани например с екстремни метеорологични условия, които засягат останалата част от света.

По-рано тази седмица в социалните мрежи бе разпространен видео клип заснет именно в Арктика, Канада, който показва опустошителното въздействие, което климатичните промени оказват върху полярните мечки в региона. Сцената е записана от групата Sea Legacy по време на късна лятна експедиция в остров Бафин.

Видеото показва мечка, която се мъчи да ходи, докато търси храна. В крайна сметка животното се натъква на боклук, използван от рибарите. Мечката, която не е стара, вероятно е починала в следствие на глада.

Изменението на климата повишава арктическите температури, морският лед е от решаващо значение за лова и размножаването на мечките. Увеличаването на броя на дните без лед може да прати белите мечки в история. Още повече, че след вида има огромна репродуктивна недостатъчност.