Начало Свят Къде в ЕС превишената скорост ще ви струва най-скъпо

Къде в ЕС превишената скорост ще ви струва най-скъпо

1763
превишена скорост

Превишената скорост е най-масовото нарушение на пътя, сочи статистиката в 28-те държави на ЕС, но санкциите за по-бързото каране за различни в отделните страни-членки. Оставяме настрана Финландия, където глобата е обвързана с доходите на нарушителя, за да погледнем къде колко ще струва превишаване на скоростта с 20 км/ч – също едно от най-масовите нарушения на правилата за движение, пише Automedia.

Най-общо, страните се събират в три групи – с ниски глоби, средно високи глоби и най-високите санкции. В първата група влизат Германия, Гърция, Люксембург и Австрия, където надвишаването на ограничението на скоростта с около 20 км/ч ще ви донесе глоба от порядъка на 50 евро. В Германия глобата ще е по-висока, ако нарушението е в рамките на населено място, като тази диференциация вече се среща и в много други държави.

В Австрия глобата от 50 евро за превишаване с 20 км/ч важи за междуградски пътища, на магистралата е малко по-малка. В тази група попадат още България, Хърватия, Естония, Полша и Румъния, като у нас глобата стига 100 лева извън населено място при надхвърляне на ограничението с до 30 км/ч.

По-високи са глобите в държавите от втората група: Белгия, Франция, Италия, Ирландия, Испания, Холандия и Великобритания. На Острова за 20 км/ч над нарушенията глобата в лири излиза малко под 100 евро. Малко по-ниска е санкцията в Ирландия. В Холандия размерът на глобата се определя от това къде е извършено нарушението: в града, на междуградски път или на магистралата, като санкцията тръгва от малко над 100 евро и стига до 150 евро.

В Белгия сумата е 150 евро, близо до това е и Франция, но там най-наглите нарушители може да се озоват и в затвора. Също 150 евро е глобата и в Италия за нарушение с 20 км/ч.

Най-солените глоби са в по-малко държави, като някои от тях са неочаквани членове на този клуб. В Дания 20 км/ч над ограничението ще ви донесе глоба от 400 евро в града, на магистралата глобата е 325 евро, а нарушението на някой селски път се наказва само с 200 евро.

В Португалия ситуацията е подобна – 300 евро глоба в града, а извън него – 200 евро. По-големи са разликите в Швейцария – 330 евро в града, 200 евро на междуградски път и едва 150 евро на магистралата.

И накрая, в списъка трябва да включим още три държави, в които сериозното превишение на ограничението на скоростта ще ви гарантира престой в местния затвор – Норвегия, Испания и Монако. Там за сериозно нарушение се приема надхвърляне на ограничението с над 36 км/ч.

предишна статияРусия създава операционна система от ново поколение, която не може да се хакне
следваща статияКралица Елизабет носи едни и същи обувки по 7 години. Вижте причината