Начало Водещи Кучета надушват рак, риск от диабетна кома и малария

Кучета надушват рак, риск от диабетна кома и малария

1446
кучетата

Кучетата могат да бъдат обучени да подушат някои видове рак, хората в риск от диабетна кома, а сега и децата с малария просто като миришат чорапите им, съобщиха изследователи в понеделник.

Според констатациите, представени на годишната среща на Американското дружество по тропическа медицина и хигиена в Ню Орлийнс, кучетата са били обучени да подушват маларийни паразити в африкански деца, които са били положително изследвани за болестта, разнасяна от комари, но нямат треска или други външни симптоми.

Маларията убива около 445 000 души всяка година по света и се причинява от паразити, които се предават от заразени комари.

Случаите на малария се увеличават в световен мащаб. Световната здравна организация заяви, че през 2016 г. има 216 милиона случая на малария, с пет милиона повече отколкото предходната година.

„Тревожно е, че нашият напредък в борбата с маларията е спрял през последните години, затова отчаяно се нуждаем от иновативни нови инструменти, които да помогнат в борбата срещу маларията“, каза съавторът на проучването Джеймс Лоугън, ръководител на отдела за контрол на болестите в Лондонското училище по хигиената и тропическата медицина.

„Резултатите ни показват, че кучетата, които подушват, могат да бъдат сериозен начин за по-бързо и по-лесно диагностициране на хора, които не показват никакви симптоми, но все пак са инфекциозни.“

Проведени са общо 175 проби с чорапи, включително на 30 деца с положителна малария в Гамбия и 145 от неинфектирани деца.

Кучетата са успели да идентифицират правилно 70 процента от пробите, заразени с малария.

Кучетата също са в състояние да идентифицират 90 процента от пробите без паразити на малария.

Главният изследовател Стив Линдзи, професор в отдела по биологични науки в университета в Дърам, заяви, че това показва „достоверна степен на точност“.

Необходими са повече изследвания.

„Това може да помогне да се предотврати разпространението на малария в страни, които са обявени за свободни от малария, и също така да се гарантира, че хората, много от които може да не са наясно, че са заразени с малариен паразит, получават антималарийни лекарства за това заболяване“.

предишна статияЧарлийз Терон се къпе в басейн със „златна“ вода в нова реклама на „Диор“
следваща статияПроливен дъжд превърна площад „Свети Марко“ във Венеция в езеро