Снимка: straitstimes.com

„Куийн“ става първата група, отпечатана на британска монета. Тя ще се присъедини към кралица Елизабет II на нова монета, която пуска Кралския монетен двор, съобщава АФП.

Емблематичната британска група е увековечена върху монета, стартираща серията „Music Legends“ (Музикални легенди), произведена от официалния монетен двор. Кралица Елизабет е от лицевата страна, а както обикновено за придружаващия я образ, „Куийн“ е от обратната страна.

Монетата изобразява инструментите, на които свирят вокалистът Фреди Меркюри, китаристът Брайън Мей, барабанистът Роджър Тейлър и бас китариста Джон Дийкън.

Виждат се пианото на Меркюри „Bechstein“ и микрофона му със запазена марка, личната електрическа китара на Мей, бас барабана на Тейлър с логото на групата и бас китарата на Дийкън „Fender Precision“. Пианото ес три натиснати клавиша, представляващи нотки от мелодията на техния забележителен хит от 1975 г. „Бохемска рапсодия“.

„Да се почете нашата група и да се приветства нашата музика по този начин е много трогателно, истинска чест“, отбелязва 72-годишният Мей

Монетите са съществена част от звученето на групата: Мей свири на китарата си, като използва стари парчета от шест пенса.

Дизайнерът на монетата Крис Фейси заяви, че се е опитал да представи „музикалната демокрация“ в лицето на групата, в която и четиримата членове са автори на класически хитове.

„За да отразя този усет за баланс между тях, създадох дизайн, който представяше всеки техен емблематичен инструмент.“

С номинална стойност от 5 паунда (6,50 долара, 5,85 евро) за колекционерите монетата струва 13 британски лири в блестящата й форма на прототип.

Формирани през 1970 г., „Куийн“ са страхотни изпълнители както на живо, така и в студио, запомнени с големи хитове като „We Are The Champions“ (1977), „Crazy Little Thing Called Love“ (1979) и „Another One Bites the Dust“ (1977). 1980 г.), както и със сценични изпълнения като това на концерта „Live Aid“ през 1985 г.

Меркюри почина от пневмония, свързана с болестта СПИН, през 1991 г. Дийкън се оттегли през 1997 г.

В момента Тейлър и Мей са на турне в Южна Корея и Япония с американския вокалист Адам Ламбърт.