Начало Водещи КСНС при президента не откри заплахи заради конфликта Израел-Иран. Чакаме мигрантска вълна

КСНС при президента не откри заплахи заради конфликта Израел-Иран. Чакаме мигрантска вълна

29
КСНС при президента не откри заплахи заради конфликта Израел-Иран. Чакаме мигрантска вълна

Основният риск за страната ни от конфликта между Иран и Израел е свързан с евентуалните бъдещи потоци от бежанци към нашата страна.

Това стана ясно след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, на който бяха представени доклади от службите.

След като се запознахме с докладите на службите за сигурност и МВР стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната ни, заяви президентът Румен Радев.

В заседанието на КСНС в президентството участваха представители на всички парламентарно представени политически сили.

Сред участниците бяха и служебният премиер Димитър Главчев и председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, шефовете на разузнаването, ДАНС и зам-външният министър Елена Шекерлетова.

Заседанието продължи три часа.

„КСНС обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в района на Близкия изток и произтичащите от това заплахи и рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. Всички участници изразиха загриженост от ескалацията на въоръжените сблъсъци и тежката хуманитарна криза в региона. Ние се присъединяваме към призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха не само за регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че е неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намиране на мирен изход от ситуацията, базиран на международното право“, каза президентът.

По думите му всички участници в съвета са се обединили около мнението, че властите трябва да положат усилия за освобождаването на задържаните българи от кораба „Галакси лидър“ и да се работи активно за недопускане на терористични актове на територията на България.

„Рязко влошената среда за сигурност обаче генерира рискове, които налагат техният непрекъснат мониторинг и вземане на превантивни действия. Повишава се рискът от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки. Всички участници в КСНС се обединихме около мнението, че трябва да продължат консолидираните усилия на всички институции за евакуацията на българските граждани от региона и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба „Галакси лийдър“. С оглед на обстановката в Близкия изток КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт:
1. Да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и на територията на дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.
2. Да продължат усилията за евакуация на българските граждани от региона на конфликтите, както и сънародниците ни от екипажа на „Галакси лийдър“.
3. Да се набележат и по необходимост приложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и противодействие на засилен миграционен натиск.
4. Да се засили сътрудничеството със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен мониторинг на средата за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи.

5. Да се извърши преглед и при необходимост да се актуализира националния план за противодействие на тероризма.
6. Да се оценят икономическите рискове пред страната, да се извърши преглед на стратегическите резерви и при необходимост те да се допълнят.
Това становище и препоръки бяха приети с голяма мнозинство, само един член на КСНС гласува против“, каза президентът.

Според премиера Димитър Главчев има потенциална опасност от мигрантска вълна.

„Потенциална опасност от мигрантска вълна има, но към момента потоците към България са с нормалния си размер, нисък. Няма промяна в структурата на мигрантския поток, но има риск да се увеличи. Взимат се всички мерки, да са спокойни всички граждани“, увери Главчев.

Той посочи, че предстои евакуацията на още, че 25 души от Ливан – 10 до 12 часа днес ще бъдат евакуирани от Ливан, а останалите 16 с полет на Канадските авиолинии до Истанбул. Служебният премиер коментира и извеждането на българските граждани от Иран. Той увери, че страната ни има готовност за такива действия, но никой още не е изразил желание. По думите му българите в Иран са между 45- 50 души. Не се препоръчва пътуване до Иран, както и напускане на страната, добави той.