Начало Новини Кристин Лагард отказа да коментира разпродажбите на френски държавни облигации

Кристин Лагард отказа да коментира разпродажбите на френски държавни облигации

54
Кристин Лагард отказа да коментира разпродажбите на френски държавни облигации

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард днес до голяма степен отказа да коментира сътресенията около разпродажбите на френски държавни облигации, възникнали на фона на политическата криза във Франция, предаде Ройтерс.

Инвеститорите разпродават френските облигации на фона на политическата криза, която възникна, когато в неделя вечерта (9 юни) президентът на Франция Еманюел Макрон обяви предсрочни парламентарни избори. Това стана след тежката загуба на неговата либерална партия на изборите за Европейски парламент, в които надделя крайната десница.

„Няма да коментирам вътрешнополитически ситуации“, отговори Лагард на журналистически въпрос дали ЕЦБ ще обмисли схема за спешно изкупуване на държавни облигации, за да подкрепи френските държавни ценни книжа. Президентът на ЕЦБ направи това изявление в кулоарите на икономическа конференция, която се провежда в хърватския курортен град Дубровник. 

От своя страна Блумбърг съобщи, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, че официални представители на Европейската централна банка не виждат причина за тревога в сътресенията на френските финансови пазари през последните няколко дни.