Начало Водещи „Край на политическия рекет“. ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втори и...

„Край на политическия рекет“. ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втори и трети мандат

74
Бойко Борисов и Кирил Петков
Снимка: БТА

ГЕРБ-СДС обяви официално, че няма намерение да подкрепя съставянето на правителство с втория или третия манда. Това става ясно от позиция на партията, изпратена до парламентарната група на ПП-ДБ и медиите.

Позицията идва скоро, след като от ПП-ДБ отправиха предложение с втория мандат да бъде излъчен кандидат от ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ: Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ–СДС

Според ГЕРБ обаче в хода на преговорите е станало ясно, че ПП-ДБ са готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори мандат.

„Такава заявка те направиха още в началото на годината, а в крайна сметка и изтеклите записи от национално съвещание на „Продължаваме Промяната“ от май 2023 г. ясно показват, че това са съзнателни и злонамерени действия от страна на „Продължаваме Промяната“. Всъщност в същите тези записи ясно се казва, че „Мария Габриел ще бъде държана като заложник“, коментират в позицията си от ГЕРБ-СДС.

На този непрекъснат натиск върху нас и на този политически рекет трябваше да бъде сложен край, подчертават от партията, като допълват, че краят на процеса е сложен „с достойнство от Мария Габриел, подавайки заявление до Народното събрание и ПГ на ГЕРБ-СДС за оттегляне на заявеното изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел“.

От партията на Борисов отбелязват, че е „цинично днес да бъдат плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет“ и поставят под съмнение приетите, включително и от тях, промени в Конституцията.

От ГЕРБ обясняват, че са били подложени на „брутален натиск“ за тези промени.

„Именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден“, заявяват още от ГЕРБ-СДС.

„Намираме за неуместно след цялата хронология, описана по-горе, да се предлага реализация на втори мандат с участието на ГЕРБ-СДС и с предложения за министър-председател в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков.

Мария Габриел беше поставена във фактическа и обективна невъзможност да реализира правителство в мандата, който принадлежи на партията, която я е номинирала по Конституция и която е спечелила изборите. Нещо повече – тя беше групово бламирана от министрите, излъчени от ПП-ДБ.

Не на последно място, беше направен опит за публичното дискредитиране на Мария Габриел, която съвестно и отговорно изпълняваше функциите на вицепремиер и министър на външните работи, която е първи заместник-председател на ЕНП и успешен български еврокомисар, при това от лице, което настоява да бъде неин финансов министър. Росен Желязков, който е един от най-успешните председатели на Народното събрание, човек с безспорен политически, управленски и административен опит, беше отхвърлен за министър от ПП-ДБ, но пък с изненада научихме, че същите нямат против, той да е министър-председател.

След като съзнателно взривиха крехкото равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се опитаха да ни поставят в условия на тежък международен натиск, ППДБ не може да очаква от нас, че ще помагаме в тази безочлива злоупотреба на справедливите обществени очаквания за сигурен, стабилен и достоен живот в България“, казват още от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов също така определят фигурата на финансовия министър Асен Всилев, като „противоречива“ и неприемлива за депутатите от ГЕРБ-СДС и на избирателите им.

„Ние отново влязохме в преговори с принципна позиция – въпреки изключително противоречивата фигура на финансовия министър Асен Василев, която не среща одобрението на нито един представител от ПГ на ГЕРБ-СДС и на нашите избиратели, ние направихме най-голямата отстъпка, а именно да приемем той да запази поста си. Именно защото основните реформи, заради които изобщо беше възможен подобен кабинет, трябваше да продължат без сътресения – съдебната с министър на правосъдието Атанас Славов, пълноправното приемане в Шенген с министър на вътрешните работи Калин Стоянов и приемането ни в еврозоната с министър на финансите Асен Василев“, заявяват още от ГЕРБ-СДС.

Пълният текст на позицията можете да прочетете тук.