МАХАТМА ГАНДИ

Крадци откраднали част от тленните останки на Махатма Ганди, съобщи индийската полиция.

Пепелта е била взета от мемориал в централна Индия, където се пази от 1948 г. – годината на убийството на Ганди от хиндуистки екстремист.

Крадците също надраскали „предател“ със зелена боя върху снимки на лидера на независимостта.

Някои хиндуистки хардлайнери гледат на Ганди като на предател за неговото застъпничество за хиндуистко-мюсюлманското единство.

Това се прави въпреки факта, че самият Ганди е набожен хиндуист.

Полицията в Рева, в щат Мадхя Прадеш, потвърди пред Би Би Си, че разследват кражбата на основата на действия, „вредни за националната интеграция“ и потенциално нарушаване на мира.

Мангалдип Тивари, пазач на мемориала на Бапу Бхаван, където се съхранява пепелта, заяви, че кражбата е „срамна“.

„Отворих портата на Бхаван рано сутринта, защото беше рожден ден на Ганди“, каза той пред индийския уебсайт The Wire. „Когато се върнах около 23:00 ч., открих изчезналите тленни останки на Ганди и неговият плакат беше обезобразен.“

Полицията предприе действия, след като Гурмет Сингх – лидер на местната политическа партия Конгрес, подаде жалба.

„Тази лудост трябва да спре“, каза Сингх пред The Wire. „Призовавам полицията на Рева да провери камерите за видеонаблюдение, инсталирани вътре в Бапу Бхаван.“

Ганди ръководи движение за ненасилствена съпротива срещу британското колониално управление в Индия, вдъхновявайки хората по целия свят.

Повечето индийци все още го почитат като „баща на нацията“.

Но хиндуистките хардлайнери в Индия обвиняват Ганди, че е предал индусите, че е прекалено много защитава мюсюлманите и дори за разделението на Индия и кръвопролитието, което бележи разделянето – когато Индия и Пакистан са създадени след независимостта от Великобритания през 1947 г.

Той е убит от хиндуистки екстремист през януари 1948 г.

След смъртта му той е кремиран, но пепелта му не е разпръснат в река в съответствие с индуистката вяра.