Начало Новини КосоваПрес: Не се очаква опозицията да постигне съгласие за разпускане на парламента

КосоваПрес: Не се очаква опозицията да постигне съгласие за разпускане на парламента

59
КосоваПрес: Не се очаква опозицията да постигне съгласие за разпускане на парламента

Не се очаква опозиционните партии в парламента на Косово да намерят общ език за разпускане на парламента, което би позволило на страната да организира предсрочни избори, съобщи за БТА КосоваПрес. В най-голямата опозиционна Демократическа партия на Косово казват, че самоотводът на депутатите е най-възможното решение при сегашните политически обстоятелства, докато в Демократичния съюз на Косово и Алианса за бъдещето на Косово настояват, че предсрочни избори могат да се случат само чрез оставка или уволнение на правителството на Курти.

От друга страна, политическите анализатори твърдят, че разединението на опозицията е в полза най-вече на премиера Албин Курти. Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Вльора Читаку заяви за КосоваПрес, че ще продължат усилията да се убедят Демократичният съюз на Косово и Алиансът за бъдещето на Косово да подкрепят идеята за разпускане на парламента, за да се проправи път за предсрочни избори. Тя подчерта, че нямат критики срещу опозицията и възнамеряват да се обединят, за да изпратят страната възможно най-скоро на избори.

Депутатът от Демократичния съюз на Косово Резарта Красничи обаче подчерта, че предсрочни избори могат да се проведат само ако Курти подаде оставка или бъде освободен. Тя заяви, че депутатите от партията на Лумир Абдиджику няма да гласуват подобно нещо в парламента.

Междувременно депутатът от Алианса за бъдещето на Косово Тиме Кадрияй заяви, че въпреки че са в опозиция, имат различни политически позиции с Демократическата партия на Косово и Демократичния съюз на Косово.

Анализаторът Дритеро Арифи посочи, че разединението на опозицията е в полза на министър-председателя Албин Курти. Въпреки това той смята за възможно всяка от трите опозиционни партии да е готова за следизборна коалиция с управляващата партия движение „Самоопределение“. 

От движението „Самоопределение“ многократно са подчертавали, че подкрепят искането за разпускане на парламента, само ако трите опозиционни партии постигнат съгласие по въпроса.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)