Сподели

Броят на заразени с коронавирус в Германия нарасна драстично за денонощие. 11 287 са новите случаи на инфектирани, рекорден брой от началото на пандемията. Предишният рекорд беше отбелязан в събота, когато бяха регистрирани 7830 случая на Ковид-19.

В Германия от началото на септември се правят между 1,1 и 1,2 милиона теста седмично. Процентът позитивни резултати се е увеличил от 0,75 до 3,63. Политици и експерти изразяват притеснението си от мащабите, които пандемията придобива и апелират към гражданите да проявят отговорност. „Спешно призоваваме цялото население да се ангажира със защитата от инфектиране“, написа директорът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер. На пресконференция днес Вилер заяви: „Не сме безпомощни“. Според експерта разпространението на пандемията може все още да бъде ограничено, ако се спазват мерките.

Италия се опасява да не се повтори сценарият от пролетта

Северните райони на Италия бяха първите тежко ударени от пандемията, когато коронавирусът застигна Европа в началото на годината. В целия свят се разпространиха кадри на препълнените болници в регионите Ломбардия и Кампания. Италианците напускаха домовете си само при основателна причина. Жителите на Апенинския полуостров се надяваха, че никога повече няма да им се налага да носят разпечатания лист хартия, с който декларират защо са излезли навън. Но нарастващият брой случаи на Ковид-19 – над 15 хиляди за последното денонощие, засилва тревогите, че Италия може да преживее ужаса от пролетта отново.

За да предотвратят това, Ломбардия и Кампания вече наложиха вечерен час. След 23 часа на улицата може да се излиза само с основателна причина. Управляващите в Рим са предвидили четири милиарда евро за борба с пандемията през 2021-а година. С тях трябва да бъде осигурено заплащане на близо 30-те хиляди лекари и медицински сестри, които бяха назначени временно. Експертите в страната чертаят две стратегии за овладяване на втората вълна – ограничаване на мобилността на гражданите или все по-активно тестване, за да може да се проследяват веригите на заразяване и да бъде предотвратено разрастването на болестта.

Ще има ли ски сезон в Австрия?

Австрия също затегна мерките тази седмица, за да се опита да предотврати нов локдаун. В затворени помещения вече няма да могат да се срещат повече от шест души. На културни събития в зали могат да присъстват не повече от 1000 души, на стадиони – максимум 1500. Всички те трябва да носят маски, а храна и напитки няма да се сервират. Засега на национално ниво заведения няма да се затварят, нито да се въвежда вечерен час. Според кмета на Виена Михаел Лудвиг, в ресторантите има изградена концепция за гарантиране на сигурността на гостите.

Представителите на туристическия бранш са силно разтревожени, тъй като при резервациите в периода май-август имаше намаление с 33 на сто в сравнение с 2019-а година, а прогнозите за зимния сезон са спадът да е с една четвърт.

Текст: „Дойче веле“.

Коментари