Сподели
Танзания
На снимката: Президентът на Танзания Джон Магуфули

Почина президентът на Танзания Джон Магуфули. Той стана известен с това, че публично обяви, че няма коронавирус и отказа да въведе противоепидемични мерки в страната си. За момента няма официална информация президентът да е бил болен от коронавирус. Като причина за смъртта на 61-годишният Магуфули се съобщават сърдечни проблеми.

Новината за кончината му беше обявено от вицепрезидента Самия Хасан Сулуху по държавната телевизия.

Бил ли заразен с COVID-19 президентът на Танзания?

Британската медийна група Би Би Си съобщи още на 10 март, че 61-годишният Магуфули е в болница в Кения заради коронавирус и сърдечни проблеми.

По-рано през деня кенийският вестник „The Nation“ публикува статия, в която се посочва, че „един от лидерите на африканските държави“ е приет в болница в Найроби. Съобщаваше се, че причината е COVID-19 и че той е на командно дишане. Изданието обаче не разкри името му. Независимо от това, статията съдържаше препратки към съседна Танзания.

В понеделник вицепрезидентът на страната призова танзанийците за спокойствие и единство на фона на слуховете за физическото състояние на Магуфули.

Магуфули не се беше появявал публично от 24 февруари

Президентът на Танзания Джон Магуфули не бе имал публични прояви от 24 февруари. 61-годишният Магуфули трябваше да се пови в столицата Додома миналата седмица на военна церемония, но това не стана, написа по-рано „Файненшъл таймс“. Той не бе ходил и на църква в продължение на две последователни недели, въпреки увереността си, че публичните събирания са безопасни.

Тунду Лису, лидер на опозицията, поиска от президента да съобщи местонахождението си, като заяви, че обществеността има право да знае дали е болен.

„Моите кенийски източници ми казват, че е хоспитализиран в Найроби“, казва Лису пред Файненшъл таймс. Според близък до президента Магуфули е бил тежко болен. Човекът, който е поискал да остане анонимен твърдеше, че има информацията от представител на разузнаването в Танзания. Хасан Абаси, говорител на правителството на Танзания, игнорира съобщенията и телефонните обаждания относно здравето на президента. Запитан  за съобщения, някои разпространени от членове на опозицията, че президентът е бил на апаратно дишане той отговори с поредица от смеещи се емоджита. Отговорът беше президентът има сърдечни проблеми и носи пейсмейкър.

Танзания и коронавируса

Правителството на Танзания отказа офертите за ваксини Covid-19 от Covax. Международна организация разпространява ваксини в по-бедните страни. В реч миналия месец президентът заяви, че Танзания „е останала една година без коронавирус“. Няколко висши политици в Танзания обаче вече са починали или са били болни със симптоми, подобни на коронавирус, според световните медии.

Миналата година имаше съобщения, включително видео, споделено в социалните мрежи, за погребения, проведени през нощта, които са били извършени от хора в защитно облекло.

Чарлз Китима, генерален секретар на Епископската конференция в Танзания, група от католически епископи, заяви, че духовенството приема, че заплахата от Covid-19 е реална.

Магуфули се подигра с тестовете на Covid-19 като ненаучни и неговото правителство спря да докладва на Световната здравна организация за коронавирусни инфекции и смъртни случаи през май миналата година. Тогава официалният брой на жертвите на вируса в страната достигна 21.

Три дни преди изчезването му Магуфули изглежда беше смекчил позицията си, че Covid-19 може да бъде отблъснат чрез молитва и да засегне само чужденците. На 21 февруари, говорейки по време на неделната литургия в Додома, той призна, че има рискове от вируса. Той каза, че хората трябва да носят маски, стига да са произведени на място, припомня „Файненшъл таймс“.

Танзания не е съобщавала данни за заразени и починали от коронавируса от май 2020 г. Официалната статистика отчита 509 заразени и 21 починали.

Президентът твърдеше,: „Не въвеждам локдаун, защото ни помага Бог“.

Първият вицепремиер на танзанийската провинция Занзибар Сейф Хамад почина през февруари от коронавирус. Властите до момента обаче не са потвърдили, че действително вируса е причина за смъртта му.

Коментари