Сподели

Кой е най-големият благотворител? В Мексико наркокартелите се надпреварват да помагат на нуждаещите се във времената на пандемия – за да спечелят влияние и власт.

„Хранителните пакети на Чапо“. Така медиите наричат кашоните, пълни с провизии, които дъщерята на мексиканския наркобос Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, раздава. Помощта е за нуждаещите се по време на кризата с коронавирус, обяснява Алехандрина Гусман. Тя притежава модната марка „Ел Чапо 701“, която произвежда дрехи в стила „Нарко-шик“.

В социалните мрежи се разпространяват клипчета как Алехандрина Гусман пълни с тоалетна хартия и ориз кашони с логото на марката. В съответствие с една нова тенденция: напоследък мексиканските банди усилено раздават стоки от първа необходимост. А властите са безсилни.

Какво целят?

„В Мексико няма сериозна хуманитарна криза или липса на стоки от първа необходимост“, обяснява Фалко Ернст от хуманитарната организация „Международна кризисна група“. „Картелите се възползват от положението, за да укрепят социалната си база“, допълва той.

Журналистът Хосе Ревелес говори за „пропагандна стратегия за демонстриране на присъствие“. Насилието и милосърдието са две страни на една и съща монета, когато става дума за териториални претенции, отправени към държавата и конкурентните картели.

Престъпниците са облагодетелствани от неефективните и политизирани социални програми на правителството. „Това е тревожно“, каза Ернст. „Ако правителството не предприеме мерки за противодействие, Мексико скоро ще има още по-голям проблем със сигурността.“ Насилието в страната растеше и преди пандемията, а месец март е „рекордьор“ с 2585 убийства.

Поради това професор Маурисио Мерино от Центъра за икономическо развитие и изследвания (CIDE) посъветва президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да замрази престижните си проекти и вместо това да изплати на 68-те милиона бедни базисна пенсия за шест месеца. Държавният глава обаче не прояви интерес.

Коронавирусът засегна и картелите

Ковид-19 нанесе щети и на организираната престъпност. Много контрабандни маршрути са блокирани, затруднени са и доставките на кокаин от Южна Америка, и доставките на химикали от Китай, необходими за производството на синтетични наркотици. Изнудването и трафикът на хора пострадаха заради затварянето на границите и застоя в икономиката.

Според експерта по наркотиците Хосе Ревелес, по-големите картели разполагат с достатъчно резерви, за да преодолеят следващите няколко месеци и дори да погълнат някои по-малки групи. „Това би било удобно за държавата, ако тя целенасочено реши да се бори с прането на пари“, смята Ревелес. Но засега експертът вижда само плахи стъпки в тази посока.

Ернст не допуска, че може да се очаква централизация на наркотрафика, както преди 20 години, когато бизнесът бе в ръцете на няколко босове под надзора на Институционната революционна партия. „Фрагментирането на престъпността е твърде голямо“, обяснява той. Ернст вижда риск по-малките криминални подизпълнители да се впуснат в отвличания, улична престъпност и контрабанда на бензин. Съвсем скоро спиралата на насилието може да се завърти още по-бързо.

Tекстът е на DW, a заглавието е на Дебати БГ

Коментари