В кризата с коронавируса Индия се разкри в целия си срам, заяви наскоро известната индийска писателка Арундати Рой. Сега пред „Дойче веле“ тя казва, че ситуацията в родината ѝ започва да прилича на геноцид.

Калкута: индийци чакат на опашка да получат дневната си дажба храна Калкута: индийци чакат на опашка да получат дневната си дажба храна

Дойче Веле: Какво държите хората да знаят за Вашата страна, където съществуващото неравенството допълнително влоши ситуацията с коронавируса?

Арундати Рой: Ние не страдаме само от Ковид-19, ние страдаме и от криза на омразата, криза на глада. Блокадата в Индия не е никаква блокада, защото липсва физическата дистанция – има физическо сгъстяване. Но в действителност тази криза на омразата срещу мюсюлманите идва след извършено клане в Делхи след протест срещу антимюсюлманския закон за гражданството. Докато ние си говорим, под претекста на Ковид-19 правителството арестува млади студенти, завежда дела срещу адвокати, редактори, активисти и интелектуалци. Някои от тях наскоро бяха вкарани в затвора.

Какво е посланието Ви към националистическото правителство на Индия, което явно подклажда тованапрежение още повече?

Арундати Рой:Това е тяхната цел. Националната доброволческа организация, корабът-майка на Индийската народна партия (чийто представител е премиерът Нарендра Моди – б.р.), отдавна твърди, че Индия трябва да е хиндуистка нация. Идеолозите ѝ сравняват мюсюлманите в Индия с евреите в Германия. Начинът, по който те използват Ковид, напомня на това как тифът е използван срещу евреите, за да бъдат изпратени в гета и стигматизирани. Така че няма какво да кажа на това правителство. Единствените хора, към които мога да се обърна, са народът на Индия и външният свят, на които искам да кажа да не приемат това с лека ръка, защото, честно казано, ситуация започва да напомня геноцид, дневният ред на правителството е такъв.

Наскоро написахте текст по темата и казахте, че трагедията е непосредствена. Тя е реална. Тя е епична, но не е нова. Това са останките на влак, който преди години е излязъл от коловоза. Чиито очи са затворени и чиито очи трябва да бъдат отворени сега, за да се предотврати това, което описвате като заплаха от геноцид.

Арундати РойАрундати Рой

Арундати Рой: Това, което написах, беше по адрес на американската здравна система, но то може да бъде приложено и тук. Чии очи са затворени? Очите на света са затворени. Вижте, всеки международен лидер прегръща и приема нашия министър-председател, който е част от тази система. Въпреки че си играе на държавник, той мълчи, когато насилието избухне. Клането в Делхи се случи докато Тръмп беше тук. Тръмп не каза нищо. Всички си мълчат. Няма да започвам да говоря за кризата на глада, която засяга милиони хора в тази страна. Повтарям – милиони хора. 1,3 милиарда души бяха блокирани с четири часа предизвестие. Блокадата беше обявена в 20:00 часа и влезе в сила в 00:00 часа същата вечер. Милиони хора бяха оставени на улицата без храна, нямаше къде да отидат и трябваше да извървят пеша стотици километри до домовете си, в които не бяха допуснати. Кризата сега се задълбочава.

[tcm id=“1″]

Текст: Дойче веле.