Спутник V Нинова, БСП
На снимката: Корнелия Нинова

Всички бяха учудени, че извънредното положение се прие с 201 гласа, очаквахме отпор от опозицията. Защо загърбихте противоречията?

Ние сме отговорни хора. Виждаме опасността за здравето на българите, за икономиката и социалната система. В такива моменти проявяваме отговорност, няма нужда от самоцелно опозиционно поведение. Председателския съвет не беше лесен. Предложението на МС беше за безсрочно извънредно положение, което за нас не беше приемливо. Управляващите приеха предложението ни за един месец. Освен това на МС се даваха правомощия без да бъдат ограничени, както трябва да е по конституция. Нашето предложение бе да ги ограничим, както е по чл. 57, ал. 3 от Конституцията – да не се ограничават онези права, които са гарантирани на всеки, дори във военно, извънредно положение. Приеха и това наше предложение и решението придоби добър вид.

Срещата продължи по-дълго, опитваха се да Ви убедят, че има нужда от извънредно положение или спорихте върху тези ваши предложения?

Повече време отне докладът на ген. Мутафчийски и кризисния щаб – да ни запознаят с фактите, защото не всички знаехме всичко. Що се отнася до това дали сме спорили – не. В момента, в който направихме нашите предложения на г-н Борисов, той каза „добре“.

Виждате ли нещо притеснително в това извънредно положение? Казахте „купонът свърши“, че трябва да се работи много по-сериозно. Предложихте частните болници да са много по-ангажирани с този случай. Да се обяви данъчна ваканция, да се забави плащането на основните сметки. Всички тези мерки, обаче, не бяха приети…

„Купонът свърши“ е цитат на ген. Мутафчийски. Аз просто го допълних с време за конкретни действия, не само за приказки. Предложихме няколко конкретни неща. Първото, което се радвам, че се прие в проектозакона, е да спрат да текат сроковете по дела. Докато тече извънредното положение, честните съдебни изпълнители да не могат да идват и да описват имущество, заплата и т. н. Заради това, че много хора са затруднени с финансите. Това е прието. Второто беше не за данъчна ваканция, а за замразяване на битови плащания по същите причини – много хора няма да имат средства да ги платят. Предложихме за срока на извънредното положение и един месец след това тези плащания да бъдат замразени. Това не означава, че се опрощават. Чухме управляващите да казват, че да се опрощават е популизъм. Те не се опрощават – отлагат се за времето, когато хората тръгнат на работа и ще имат средства. Плюсът е, че не се начисляват лихви. Поне с това да не обременяваме семействата в трудния период. Парите се дължат, но не се начисляват лихви.

Ако обаче извънредното положение се продължи, ще се натрупат много сметки. Аргументът, който се чу вчера, е че това натрупване още повече ще затрудни хората, когато дойде време за плащане.

Да, но тогава очакваме, че те ще имат някакви пари. Сега тези, които нямат средства, няма как да ги платят, но ще им се начисляват лихви. Замразяването на плащанията е мярка, която добре работи и в други европейски държавни я приеха. Не разбирам защо управляващите смятат, че е популистка.

Може ли системата да блокира заради подобно замразяване на плащанията? Лихвата може да не тече, но накрая как ще се платят парите, ако не си работил?

Допускам, че по-заможните хора ще си плащат през това време. Грижата ни е за бедните и възрастните, болните и безработните. Очаквам и правителството да даде финансови разчети какво се случва с бюджета.

Ще се актуализира ли бюджетът и по какъв начин?

Засега не. И ако искате, да поговорим вече за това, което е факт, а не само да допускаме какво ще се случи. Факт е законът за мерките.

Какво предвижда този закон?

Има добри текстове, но има и абсолютно неприемливи и те показват, че дори в този момент правителството не може да прави политика на грижа за хората. Има добри текстове за тези срокове, които се отлагат, но от гледна точка на грижата за човека, има и много спорни текстове.

Кои са те?

Това, че се натоварват в кризата с допълнителни ангажименти, отговорности и наказания хората, а правителството и държавата не поемат ангажимент. Вчера се чу едно много хубаво предложение държавата да поеме 60% от заплатите при уволнение на хора заради кризата. В закона няма нито дума за това. Тук е записано, че при отпуски работодателят е длъжен да плати 50% от заплатата. Ако е спряло предприятието и хората са пуснати в неплатен отпуск, как да платят тези 50%? Второ: вчера обещаха, че ще отложат плащането на битови сметки, но това в закона го няма. Трето – с оглед на това, което чух, че лекарите искат да напускат заради липса на защитни средства и невъзможност да изпълняват задълженията си. Тук, в закона, ще се наказват медицински лица, които отказват да си изпълняват задълженията. Ще бъде чрез промяна в НК – до 1 година пробация и до 1 000 лева глоба.

Лекарите са най-важните в този момент. Всички гледаме в тях да ни спасят, всички им ръкопляскаме. Вместо да им осигурят условия за труд, там, където те не искат да рискуват – наказания. За сметка на това за спекулантите – нито дума. Искаме да се увеличат наказанията за спекулантите. Уважение към прокуратурата, че се включва, но ако тя залови някой със спекула, ще изпълни закона. А той казва – 100 лева глоба. Е, добре – как можеш да накажеш един лекар затова, че не си му осигурил условия и той не иска да поеме отговорност, а този, който на гърба на народа в най-трудни момент изкарва пари, да го наказваш със 100 лева? Това не е политика, която бихме одобрили.

Нашето предложение е частните и държавните болници да са в еднакъв режим. Ами дайте едно изречение, което да казва, че при извънредно положение частните болници влизат в режима на държавните. По Конституция частна и държавна собственост са равнопоставени. Защо частните болници в момента не се включват в това? Мога да Ви кажа показателен случай от вчера. На бащата на наш депутат се налага хирургичен проблем, коремен. Отива в частна болница и там не искат да го приемат, защото преди това е отишъл в болница, в която имало болен от коронавирус. Той не е болен, но не го приемат с остър хирургичен проблем. Как така? Искаме текст, в който се казва – влизат в еднакъв режим. Ако честните болници откажат да приемат пациенти – спираш им парите от Здравната каса. Значи ако лекар откаже да лекува – пробация и глоба, а ако частна болница откаже – нищо. Продължаваме да плащаме.

За обезщетенията за бизнеса. Много хубава мярка обяви г-н Горанов вчера – 500 милиона за Банката за развитие в помощ на малкия и средния бизнес. Как ще се разпределят парите само той знае, защото в закона го няма. Всичко, което обвиха вчера като мерки, просто за една нощ се изпари.

Мерките не могат ли да стъпят върху законодателството, което ще бъде прието, и оттам през министерски постановления да бъдат решавани тези проблеми?

Тук идваме до втория много съществен въпрос. Бих писала в закона едно изречение: всеки извънреден лев от данъците на българите и от европейски и всякакви средства, ще се харчи през актуализация на бюджета в НС, а не лично от премиера Борисов през прозореца на джипа. Тук не се предвижда актуализация. 500 милиона лева за бизнеса – няма ги. Актуализация ще има ли – няма. Т. е. вчера имахме едни обещания, неподплатени със законодателна рамка, което е нашата работа като народни представители, и ще стоим и ще чакаме какво ще стане.

Вие днес на комисия ще дадете ли предложения за допълване на този закон?

Не, днес на комисия нямаме възможност. Между първо и второ четене в зала има възможност и там ще направим своите предложения за всичко, казано дотук.

България получава 812 млн. евро от фонд на ЕС за борба с коронавируса. Какви са тези пари, по какво линя точно ще дойдат?

Има две информации. Едната е, че това са остатъчните пари, които България не е оползотворила по европейски програми и ще ги пренасочим. Другата е, че ще има един европейски фонд, допълнителен, специално за борба с коронавируса, за целия ЕС, и част от тези пари ще отидат към България. По какъв механизъм никой не знае и правителството трябва да отговори и на този въпрос.

Какво е ситуацията в БСП? Ще се случат ли изборите в края на април?

В края на април не. Заради извънредното положение прекратихме всичко – конференции и събрания – където се струпват много хора. Минаха над 140 конференции, остават още толкова, което е много сериозно. Така че на този етап сме спрели процеса. Той ще продължи до момента, в който от оперативния щаб разрешат масовите събирания на едно място. От миналите конференции има над 40 номинирани имена. Ще продължим процеса докрай.

Между Вас и кого очаквате да е най-сериозната битка от тези, които са получили номинации?

Засега не очаквам нищо, оставила съм този въпрос за след това. Твърде е сериозно положението с опасността, мерките за защита на хората, за защита на икономиката и социалните мерки. Вътрешнопартийните въпроси съм изоставила след това. Сега имаме твърде отговорна работа в парламента.

предишна статияРазкъсана облачност и леко понижение на температурите
следваща статияКога светът да очаква ваксина срещу коронавируса?