Начало Водещи Корабът „Галакси Лийдър“ вече 10 дни е в плен на хусите. Има...

Корабът „Галакси Лийдър“ вече 10 дни е в плен на хусите. Има и българи на борда

169
Корабът
Корабът „Галакси Лийдър“ бива ескортиран от хусите. Снимка: AП/БТА

G-7 външни министри призоваха хусите в Йемен да спрат нападенията срещу кораби и да освободят заложен екипаж, съобщават Франс прес и БТА.

Министрите изразиха необходимостта от зачитане на навигационните права и заявиха, че хусите трябва да спрат атаките и заплахите срещу международния морски път и търговските кораби. Те призоваха за освобождаването на „Галакси Лийдър“ и неговия екипаж, които са задържани от хусите на 19 ноември.

Хусите, които са подкрепени от Иран, заловиха кораба след военните действия на Израел срещу „Хамас“ в Газа, които започнаха на 7 октомври.

„Галакси Лийдър“ е японски кораб, притежаван от британска компания, която пък е собственост на израелски бизнесмен. Собствеността му е регистрирана под флага на Бахамите. В екипажа участват граждани от България, Украйна, Филипините, Румъния и Мексико.

Неотдавна се съобщи, че опит да се превземе петролният танкер „Сентръл Парк“, принадлежащ на израелска компания, беше осуетен в Аденския залив от американски ескадрен миноносец „Мейсън“. Петима заподозрени нападатели, мислени да са сомалийски пирати, бяха арестувани от екипажа. Също така, друг кораб, свързан с Израел, беше атакуван в Индийския океан от ирански дрон тип „Шахед“, без да има ранени.

Още международни новини – четете тук