Бойко Борисов
Бойко Борисов

Репортер: Какво блокира разговорите и намирането на решение толкова дълго миналата нощ?

Ако ме питате, дали от вчерашния ми песимизъм лъха оптимизъм, не. Това, което и очаквах, това се случваше. Но ЕС винаги е бил диалогичен, Европейският съвет винаги е искал да се решат въпросите. За ЕС, за всеки един от лидерите, които бяха снощи, е важно да има Брекзит с правила.

И затова се направи и този компромис, така както обещах в разговорите с Тереза Мей миналите седмици, подкрепихме това решение. 22 май е крайната дата, защото след това вече чисто юридически Великобритания трябва да започне да… трябва да отиде на избори.

29 март, другият петък, като сакрална дата, става 12 април. Този компромис се направи, за да се даде шанс на британския парламент, на Камарата на общините, да вземе решение. И, ако вземе решение, на 12 април съответно ще има нови разговори, ако не вземе решение 12 април все едно е 29 март. Това е удължаване на срока, на практика, до 12 април да се даде шанс на британския парламент.

Репортер: Тоест, европейските лидери ще имат поне 3 седмици, в които да се посветят на национални и европейски проекти, които минаха на втори план?

Защо съм песимист? Хиляда дни не стигнаха, а в същото време имаме готов договор. Мишел Барние е свършил голяма работа по всяка една тема. Има папка с решения – 98% нещата са договорени по всяка една линия. Общият пазар, това е темата, която всъщност… и меката граница Ирландия-Северна Ирландия.

Репортер: Мисълта ми беше, че сега вече можем да се пренасочим към национални и други въпроси. В тази връзка искам да ви попитам…

Не няма как да се насочим към това, защото десетки хиляди българи във Великобритания, хиляди британци – в България. Огромният стокообмен, който има между Великобритания и ЕС. Катаклизмът се дава шанс да се разреши тази седмица, а 12 април ето къде е…

Репортер: Имате една трудна задача – да се изправите срещу един проблем, който в България се завихря все повече. Излязоха последни уточнения, че с помощта на ГЕРБ е нанесена поправка, която улеснява фирмата „Артекс”. Бихте ли коментирали?

Убеден съм, че не е така. Или, ако е направено такова нещо, то в никакъв случай не важи за периода, в който се говори. И вчера ви казах… Цяла нощ работихме по Брекзит. Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията, много ясно и точно го казах. Всеки, който си е превишил правата…

Репортер: Четири дни след уведомяването, Цветанов е пуснал писмо…

Е и, какво да направя? Какво искате да се е случило през нощта?

Репортер: Само да коментирате?

Кое да коментирам?! Да коментирам законът на БСП, който си приеха – всичките им корупционни сделки да отпаднат със закон. Това искате ли да го коментираме? БСП в последните дни на управление, приеха закон, с който казаха, че не им се търси отговорност за нищо. Защо това не го коментираме?

Не помните ли закона, който при Станишев приеха, тръгвайки си, за Тройната коалиция. Прочетете сайта, да коментираме него и вярвайте ми като проверя детайлите, защото по телефона как да ги проверя, в 1,2 и 3 да ги събудя през нощта… Както винаги сме постъпвали, ще постъпим и сега.

Но нека Цветанов, ГЕРБ, окей. Ние нашите последствия ще си ги понесем – дали ще е петно, дали ще е белег. Тази партия съм я създал, за да се бори с корупцията, за да се бори с корупцията на комунистите вече столетие. И тя, благодарение на българския народ, им нанесе толкова поражения, във всички избори, многократно, колкото никоя друга партия в историята на България.

Естествено ударите върху тази партия, върху ГЕРБ, трябва да са страховити. Но тя има смисъл, тази партия, само, ако изпълнява това, за което е създадена. Как ще оневиним БСП за лагерите, ще кажете: „Ама това е било отдавна”. Да, но конгресите им са кой – 46-47. Те не са се отказали от историята. Националните катастрофи. Съсипването на икономика, банки… Много можем да си говорим по тази тема.

Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някой, както когато беше т.нар. Закон „Домусчиев”. В момента, в който разбрах детайлите, този закон изчезна от парламента, не се състоя. Помните го добре вие от „Нова телевизия”. Да го повтарям, ако трябва. Тогава даже благодарих на президента, че ветото си ми обърна внимание. Ако има такъв закон, утре ще внеса друг, за да променя това, ако е неправилно.

Но аз като се огледах в Брюксел, има толкова високи сгради. Тук няма ли сдружения, такива протестиращи, сигурно има. Или в Лондон, или в Сидни? В кой град няма високи сгради?

Въпросът е законни ли са или не. И дали има лобизъм за тях. Ако има подобно нещо, ще го поправим. Аз никога, даже съм обвиняван, че се връщам назад, когато нещо е неправилно. Нас ни е избрал народът и ако нещо е неправилно, видно е, трябва да се поправи.

Репортер: От снощи насам имахте ли разговор с Цветанов?

Имах с всичките разговор, но по телефона всички ми обясняват, че 100% всичко им е законно и че, включително и по тази тема, която попитахте, че законът, когато е приеман, той не важи за бъдещо време, в този смисъл, са били минали тези проекти. Искам, възложил съм да ми се подредят и да се изкажат.

Върнете и законът, който си приеха „борците с корупцията”. Моля ви, върнете го да го изчетем пак. Закон. Парламентът прие. Тези, които сега се борят с корупцията. Те също тогава бяха в парламента. Да го видим. Да го прочетем малко. То звучи като виц. Но е закон. И тогава да го сложим, ако е вярно това, което казвате за закона, който са предложили ГЕРБ и ние ще го променим. Трябва да има дебат – хубаво ли е да има високи сгради. Минавам по „Цариградско” и гледам сградите да са красиви. Издават съвсем друг облик на града. Като искат колиби – колиби. Глас народен, глас Божи.

Ние живяхме в колиба – две стаи в Банкя. Със сестра ми в една стая, докато бяхме студенти, включително, майка и татко в другата стая. Други разбирам наследство на „Оборище”, наследство на „Позитано”, наследство в „Лозенец”. Хубави наследства. Да видим техните родители къде са работили тогава.

Сиреч, колкото и да съм за единение, за мир, просто толкова неща се правят, добри, и само с общи усилия, многократно съм го казвал, можем да се измъкнем в този тежък свят.

Снощи говорих с Могерини, с Алексис Ципрас – златен шанс се създава, построявайки газопровода с 15-16-20 млрд. куб. метра лимит и газовият хъб „Балкан”, интерконекторът ни с Гърция… Огромни количества газ има в Египет, Израел и Кипър. Ако ние имаме, и това си говорихме с Кипър, готов интерконектор, а ние се надяваме в рамките на една година да го построим, в юг-север се създава още една възможност за газови доставки. Този газ действително е от най-големите находища. Затова смениха компресорите, затова се надявам до юни-юли да направим първата копка.

Когато имаш готов газопровод, газ ще дойде. Цял свят е намерил газ в т.нар. Средиземноморски басейн. Това сме го говорили цяла вечер. Имаме рядък шанс. Те искат да ни върнат във времето на най-гадната риторика. Прекрасно я познаваме. Да се върнем още как са убили дядо ми. И тогава с децата на тези, които са го убили, можем да воюваме, както искат. И никак не ме е страх, ама никак. Те да си изберат. Ние предлагаме да се мобилизира всичко.

И вчера, където пак цитирах един от президентството. Аз лично съм ходил да докладвам на президента и за терористичните актове, и за това, което правим в икономиката за инвеститорите, защото имаме рядък шанс и там, лично аз, два пъти. Да, не го шумим, защото е война. Но в същото време институционално и двамата, за което му благодаря, ме изслуша.

След това пратих специалните служби при него, с детайлите да го запознаят. Какво да направя повече?

Репортер: Към днес. Европа иска реципрочност с Китай по отношение на участие на инвестиции, икономически проекти. Ние бяхме миналата година домакини на срещата с Китай 16+1. Каква е позицията на България по отношение на европейската реципрочност?

Самият Китай е вторият търговски партньор, след САЩ, на Европа. Стокообменът между България и Китай нараства и то много, най-вече 4,5 млрд. лева. Хубавото е, че и вносът, и износът нараства. Изнасяме храни, вина, електроника и много други неща.

Така че, естествено сме да се задълбочи търговията, отношенията и в културен план. Знаете и в България открихме „Конфуций център”, 5000 се обучават на български и китайски, премиерът им беше 4 дни в България, проведохме 16+1 и мисля, че се получи добре. Дадохме много добър тласък за тези отношения. Тук обаче има едно „но”, именно отношенията САЩ-Китай. Изключително важни. Защо? Защото, за да има тези големи обороти и да се развиват, тук въпросът е в Световната търговска организация и казусът със съда. И тогава вече можем да бъдем спокойни. Това са горе-долу нещата, които ще поддържаме като позиция днес.

Да, „за” сме. Да, среща на върха ще има. На 9 април в Брюксел. Както аз направих среща на върха ЕС-Турция, с Туск, Таяни, с Юнкер във Варна. Така ще бъде и тука. А в Дубровник е срещата 16+1, няколко дни по-късно на Югоизточна Европа с Китай. Така че, в рамките на една седмица ще има среща на върха в Брюксел и съответно в Дубровник форумът, който беше в България.

Репортер: Много внимателно ви слушах по темата за високите сгради в Брюксел. И наистина има много хубави, но въпросът май не е в естетиката, а в законността и много по-ниските цени, на които са закупувани апартаменти, от пазарните. Там някъде е проблемът. Вие го знаете, разбира се. В Брюксел сигурно са закупувани такива…

В Брюксел сигурно някои депутати от различни партии също са купували. Ако се разровите, сигурно и там ще намерите. Аз пак казвам, ако има лобистки закон, ако е направено нещо нередно, лично се ангажирам същата тази парламентарна група да вкара контразакон, който да го урегулира. Ако има подобно нещо. Има архитекти, има специалисти, строителни инженери, визионери, главният архитект на София, които след обществено обсъждане, да кажат как иска да изглежда градът. Дали на мен ми харесват високи сгради или ниски сгради, няма никакво значение.

Просто аз казах, че в столиците, в които съм бил, навсякъде има небостъргачи и то много. В България не искаме да има. Окей. Минава общественото обсъждане, казваме, че няма да има, вкарваме един закон до 5 етажа, до 3 етажа, до 2 етажа и приключваме и тази тема. Каквото кажат хората.