Начало Водещи Кольо Колев: Петков и Василев могат да станат първа политическа сила при...

Кольо Колев: Петков и Василев могат да станат първа политическа сила при повишена избирателна активност

1648

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализирал е социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция „Медиана“, която оглавява до днес.

Приключи мандатът на първото служебно правителство. Голяма част от хората одобряваха неговата работа. Каква е вашата преценка – какво свърши и не свърши то? 

Моята преценка не се различава от тази на повечето хора. Има някои проблеми – например в сферата на здравеопазването и по-конкретно – уволнението на проф. Балтов, което звучи реваншистки. Но като цяло то доста добре се справи със задачите си. Най-важната, от които, е, че драстично намали купения вот. Това беше тежка язва върху българския демократичен процес. Изборите бяха честни.

Очевидно второто служебно правителство идва в един още по-сложен период за президента Радев. Неговото управление съвсем точно ще съвпадне с изборната кампания за президент. Смятате ли, че то ще бъде също така активно или ще заложи на по-безлични политически действия? 

Надявам се да не бъде по-обрано по отношение на подготовката на изборите и това, което успяха да направят. Дано в това отношение бъдат безкомпромисни и последователно както бяха преди. Дали ще бъдат по-обрани по отношение на разкритията, които се направиха за чудовищни злоупотреби на предишните управляващи – надявам се, че не. Те трябва да стъпват внимателно с оглед на политическата ситуация, за да не бъдат обвинени, че играят в политическия процес. В крайна сметка каквото и да направят, ще бъдат обвинени, но трябва най-малкото да бъдат по-прецизни в изказа си.

В току-що разпуснатото НС като че ли най-интересна беше ролята на ИТН. Някои от наблюдателите смятаха, че тези момчета са получили добри бонуси, за да саботират тези промени. Други смятаха, че поведението им се дължи на обикновено неможене. Какво е вашето мнение? 

Не мога да обвинявам без доказателства, но резултатът е този, който видяхме. И двете неща са възможни. Вместо да бъде сменено управлението и да бъде сложено началото на нов тип управление, се стигна отново до ситуация, при която не може да бъде съставено правителство на промяната.

Основното, което беше видно в това НС, беше липсата на лидерство. Партиите, с изключение на ГЕРБ и ДПС, като че ли воюваха в разпръснат славянски строй. Бяха готови да подскочат като неопитна хрътка на всеки заек, които им се спуска отсреща, за да им разводни вниманието. Създаде се илюзията, че нямат ясна цел, както и представа за механизмите, чрез които да я постигнат. Това е и причината да се стигне до тези сцени, които наблюдавахме. На фона на това, че ще „изчегъртват“ или че ще правят реформа в съдебната система, три седмици не успяха да създадат постоянни комисии. В някои моменти се имитираше дейност. Заради това имахме и едно доста безплодно Народно събрание. Най-голямата отговорност е на най-голямата партия от партиите на промяната, а именно – ИТН.

В последния парламент сякаш БСП подкрепи част от възможните реформи, особено в последния ден на парламента. Смятате ли, че БСП вече може да бъде част от партиите на промяната? 

Независимо от етикетите, БСП винаги е била част от партиите на промяната. В продължение на години са единствената парламентарна опозиция. Друг е въпросът как се брандират и дали другите партии искат да играят с тях. Но се бяга от очевидното – без участието на БСП не може да бъде сформирано мнозинство и да има стабилно управление. Друг е въпросът дали някой харесва или не харесва БСП. Някои от действията им могат да бъдат изтълкувани като предизборни ходове, заигравка с партиите на статуквото – ГЕРБ и ДПС. Например подкрепиха идеята за бонуси по 120 лв. за пенсонерите, която беше от ДПС.

Вече е ясно, че започна нов центристки проект от младите министри Петков и Василев. В рамките на служебното правителство те събудиха симпатиите на мнозинството българи. Очаквате ли на следващите парламентарни избори те да получат такава парламементарна подкрепа, че да могат да управляват България? 

Асен Василев и Кирил Петков имат потенциал да получат такава парламентарна подкрепа, че да могат да управляват. Има разлика от потенциал и това, което реално ще се случи. Има потенциал и той е свързан с броя хора, които гласуваха на последните избори. 60% от избирателите на този политически пазар не откриха своята надежда и на кого да заложат, а това е огромна маса – над 3 милиона. Ако 1/5 от тези хора се обърнат към новата политическа формация – „нещо ново, смислено, с интелигентни хора”. Тогава ще бъдат първа политическа сила, без да „краде” гласове от другите партии. Това ще бъдат над 600 хил. избиратели. Друг е въпросът дали потенциалът ще бъде запълнен и дали те ще успеят да лансират добре своя политически проект.

В момента се е надигнат изключителен рев и вой. Ясно прозира желанието, ако могат да бъдат удушени още в зародиш и да бъдат удавени в капка вода. Това е съвсем естествено, защото останалите политически партии виждат в тях заплаха. Това важи за всички. Съвсем естествено малко или много се опитват да ги унищожат с различни ходове. Изведнъж доброто образование се превръща в недостатък „харвардските хитреци”. Такива жалки, но опасни за тази политическа формация неща, се случват. Има огромна ниша, хората търсят алтернатива. Ако те успеят това ще даде възможност за реалното съставяне на работещ парламент.

Позицията на Демократична България също е забавна. От една страна искат да се повозят на авторитета на двама сериозни играчи. От друга страна казват, че ще им дадат избираеми места при някои условия. Това е същото, но с по-меки средства. То е по-широк от Демократична България и левицата. Идеята е да е привлекат хора ляво-център или дясно-център.

Възможно ли е да запълнат отворилата се политическа нива в център-ляво?

Да, възможно е.Определено под ръководството на Нинова, БСП малко или много се капсулира, а от друга страна води битки със собствените си сенки и „предатели“ за всеки, който има различно мнение. Нишата не е ляво-център, а е по-скоро центристка. Новата партията най-вероятно ще е на „умерения прогрес в рамките на здравия разум“. За такава формация има ниша и нужда. Най-вероятно са се  насочили точно в тази посока и се легитимират в нея.