Начало Водещи Коледната лотария „Ел Гордо“ завладя Испания. Раздават 2, 59 млрд. евро

Коледната лотария „Ел Гордо“ завладя Испания. Раздават 2, 59 млрд. евро

144
Снимка: Gettyimages архив
Снимка: Gettyimages
архив

Агенцията Франс Прес съобщи, че Испания отново се готви за легендарната лотария „Ел Гордо“ (Дебелака), която всяка година предизвиква лудостта на испанците.

На 22 декември всеки в Испания с нетърпение очаква тегленето на коледната лотария. Цял ден хората, както и техните семейства, приятели и колеги, наблюдават тази социална традиция. Деца от училище за младежи в неравностойно положение в Мадрид ще обявяват печелившите числа и наградите на висок глас в продължение на четири часа, като тяхната кичозна церемония е излъчвана на живо по телевизията, завладявайки милиони хора всяка година.

Лотарията представлява социално събитие, което се основава на идеята за споделяне, като семейства и приятели често залагат с едно и също число, за да си поделят печалбата. Освен „Ел Гордо“, който може да бъде споделен между 185 души, съществуват и множество други награди. Самата церемония е повод за обилие от телевизионни кадри на прегръдки сред бутилки шампанско и хора, чакащи в опашки, за да закупят билети. Лотарията на 22 декември е традиционен и важен обичай в испанското общество.

Миналата година испанците са похарчили средно по 67,11 евро на човек за тазгодишната лотария, която е един от най-големите източници на приходи за държавата.

Не забравяйте да разгледате останалите любопитни новини тук.