Кола-бомба в централен Кабул погуби 8 души

Кола-бомба избухна в централен Кабул, докато САЩ и талибаните договарят мирна сделка за напускане на американските войски от страната. По последна информация на РИА Новости, загинали са 8 души, а 30 са ранени.

Взривът разтърси Шаш Дарак, силно укрепен район, прилежащ към Зелената зона и седалище на няколко важни комплекса, включително Националната дирекция за сигурност (НДС), афганистанската разузнавателна служба.

„Потвърждаваме експлозия в района на Шаш Дарак“ около 10:10 ч. (05:40 ч. централно гринуичко време)

, заяви говорителят на вътрешното министерство Насрат Рахими, допълвайки, че взривът е причинен от кола-бомба.

Афганистански служител по сигурността каза за АФП, че има пострадали и че взривът е станал близо до контролно-пропускателен пункт. Досега няма поета отгояворност.

В понеделник най-малко 16 души бяха убити при нападение на талибани в жилищен район в източен Кабул.

Столицата бе обхваната от скок на смъртоносно насилие, дори след като САЩ и талибаните постигнаха „принципно“ споразумение, което ще накара Пентагона да изтегли хиляди войски от Афганистан в замяна на различни обещания за талибанска сигурност. Но нараства тревога по отношение на сделката, като афганистанците се опасяват, че тя ще доведе до връщане на талибаните на власт.

Според части от сделката, оповестена досега, Пентагонът ще изтегли около 5 000 от своите 13 000 войници от пет бази в Афганистан до началото на следващата година, при условие че талибаните дадат обещания за сигурност.

Бунтовниците заявиха, че ще се откажат от „Ал Кайда“, ще се борят срещу „Ислямска държава“ и ще спрат джихадистите, които използват Афганистан като сигурно убежище.

В сряда афганистанското правителство изрази съмнения относно бъдещата сделка, като заяви, че служителите се нуждаят от повече информация за рисковете, които тя крие.

предишна статияДжип на „Гранична полиция“ се е преобърнал, служителите са невредими
следваща статияКраката на Джей Ло й носят милиони