Начало Водещи Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

49
Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

 

  1. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Едно от най-големите предимства на живота в Европа е, че европейското здравеопазване е достъпно за всички, дори и за туристите. Европейските граждани притежават европейска здравноосигурителна карта, която осигурява спешно медицинско лечение при посещение на други държави-членки на ЕС

В Америка лекарите получават много по-високи заплати от европейските си колеги. Фармацевтичните компании обикновено разполагат с много по-големи бюджети за изследване и разработване на най-съвременните лекарства. За сметка на това, здравеопазването е много по-скъпо е почти непосилно за средностатистическия американец.

2. ВЪЗМОЖНОСТ СРЕЩУ СИГУРНОСТ

Америка е място, което възнаграждава амбицията. Ако сте готови да положите труд, за да постигнете мечтата си, изберете САЩ – страната на възможностите. Конкурентната, динамична и забързана работна култура е причина САЩ да се гордеят с най-големия брой милиардери и милионери на глава от населението в сравнение с всяка друга страна. Начинът на мислене на американците е “упоритият труд винаги ще се отплати”, а шефовете и работодателите залагат на това мото като ястреби.

Ако търсите стабилност на работното място, тогава Европа е предпочитания вариант за вас. В европейските страни трудовото законодателство е благоприятно за работниците. Хората обикновено работят по-малко часове и имат достъп до много повече почивни дни, отколкото американците. Например един датски работник на средно ниво получава приблизително същия доход след облагане с данъци като американски работник, но работи с 20 % по-малко и почива повече.

3. „АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА“ 

Американците предпочитат индивидуалната свобода, докато европейците ценят ролята на държавата, за гаранция, че никой в обществото не е в нужда. Почти шест от десет души в САЩ (58%) смятат, че е по-важно да се позволи на всеки да преследва
житейските си цели без намесата на държавата.

Мнозинството във всички европейски страни, анкетирани през 2011 г., смята че по-важно да се гарантира никой да не изпитва нужда.

4. ОБРАЗОВАНИЕ

Училищата и университетите са безплатни в повечето европейски страни. Европейците считат достъпа до университет за свое право, докато американските семейства често трябва да пестят с години за изключително високите такси, за да могат децата им да учат.

5. ЕЗИК

Изучаването на чужди езици в Европа вече е задължително във всяка страна още от началното училище. По очевидни причини повечето европейци изучават от 2 до 4 чужди езика.

Американците обикновено говорят само английски (+ майчиния език за имигрантите), защото нямат нужда, според тях.

6. РЕЛИГИЯ

Американците са много по-религиозни от европейците. Ходенето на църква е много популярно в САЩ, където то се смята за незаменим начин за общуване. В Европа тази практика е почти изчезнала и се ограничава предимно до специални събития като сватби или Коледа.

Американските политици често споменават Бог. В Европа това почти не се случва. Смесването на религията и политиката е табу в много европейски страни (особено във Франция) поради по-строгото разделение на държавата и религията. Има и изключения, като например Полша или Испания, но дори тези страни не изглеждат толкова религиозни в сравнение със САЩ. Например, мнозинството от американците биха сметнали за обидно някой открито да твърди, че не вярва в Бог, докато в Европа често е точно обратното.

7. АВТОМОБИЛИ 

Европейските автомобили се различават по стил от американските. Американските автомобили обикновено са по-масивни и по-големи, тъй като в Щатите разстоянията са по-големи.

Европейците харесват по-закръглени автомобили. По-малките автомобили са много по-
разпространени в Европа, вероятно защото населението на Европа е по-урбанизирано
и малките автомобили са по-лесни за паркиране в градовете, особено по тротоарите/страничните улици на историческите градове, където големите паркинги са по-рядко срещани, отколкото в САЩ.

8. ХРАНА

Всички европейци имат много традиционни ястия, както и регионални кулинарни
специалитети. Европейците се хранят с по-разнообразна и балансирана храна (особено в южните култури) и с по-малко бърза храна от американците. Европейците ядат повече сирене , повече кисело мляко и пият средно повече вино и по-силна бира от американците.

Американците консумират по-сладки храни и много повече безалкохолни напитки от европейците. Американските закони за алкохола са много по-строги, отколкото където и да било в Европа.

 

Част от текстът е публикуван в “ Europedia“ и „Pew Research Center„.