Начало Култура Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

29
Кой начин на живот ви подхожда повече – американският или европейският?

 

  1. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Възможностите за медицинско лечение в Европа са достъпни и за туристите благодарение на европейската здравна карта. Съществуващата здравноосигурителна система предоставя спешно медицинско обслужване при пътуване до други държави-членки на ЕС.

В сравнение, в Америка, медицинските специалисти получават по-високи заплати, а фармацевтичните компании имат по-големи бюджети за изследвания на лекарства. Затова здравеопазването в САЩ е по-скъпо и по-трудно достъпно за повечето американци.

2. ВЪЗМОЖНОСТ СРЕЩУ СИГУРНОСТ

САЩ са известни с възможностите, които предлагат на амбициозните хора, които са готови да работят усилено за постигане на своите цели. Конкурентната и динамична работна среда насърчава успеха и е основа на „американската мечта“ за много граждани. Все пак, в Европа работниците се ползват с по-голяма стабилност на работните места и по-малко работни часове, като имат повече почивни дни в сравнение с американците.

3. „АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА“ 

Културната разлика между САЩ и Европа се изразява в предпочитанията за индивидуалната свобода. Американците се ориентират към индивидуалния успех и преследването на лични цели, докато европейците ценят грижата за нуждите на цялото общество и ролята на държавата за гарантиране на равенство.

4. ОБРАЗОВАНИЕ

В Европа образованието е достъпно за всички, като училищата и университетите предлагат безплатно образование. В сравнение, в САЩ образованието е свързано с високи такси и разходи, което може да се окаже трудност за много семейства.

5. ЕЗИК

Европейците изучават повече чужди езици, което е задължителна част от учебната програма, докато американците често се ограничават до английския език, тъй като често не се изисква изучаването на други езици.

6. РЕЛИГИЯ

Религиозните практики са по-распространени в САЩ в сравнение с Европа, където ходенето на църква е по-малко популярно. Религията играе по-голяма роля в политиката на САЩ, докато в Европа се поддържа по-строго разделение между църквата и държавата.

7. АВТОМОБИЛИ 

Европейските автомобили се различават по стил от американските, като по-малките и по-здрави модели са по-популярни в Европа поради урбанизацията и по-ограниченото пространство за паркиране. В САЩ, по-големите и по-масивни автомобили са по-често срещани поради по-големите разстояния.

8. ХРАНА

Европейците се хранят с по-разнообразна и балансирана храна, което се отразява в техните традиционни ястия и регионални специалитети. В сравнение, американците консумират повече сладкиши и бърза храна, като се различават и по избора на алкохолни напитки.

 

Част от текстът е публикуван в “ Europedia“ и „Pew Research Center„.