ЕС забрана Беларус

Кандидатите за поста на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия се срещнаха за първи телевизионен дебат.

Позицията върви с много отговорности, управляване на над 30 000 души, срещи на върха и законодателна инициатива.

Концепцията за дебат беше изпробвана за първи път през 2014г. Тя има за цел да направи избирането на нов президент на ЕК по-демократично, чрез своеобразна предизборна кампания.

Шестима кандидати се качиха на сцената в Брюксел.

  • Манфред Вебер, ЕНП

Вебер е високопоставен лидер на дясноцентриската партии в ЕС. Той често подчертава баварските си корени, популяризирайки своя план от 10 точки за бъдещето на Европа.

Той е един от претендентите с реални шансове за победа. По време на дебата, той обеща да назначи комисар, който да наблюдава новите отношения с Африка, за да подпомогне контрола на миграцията в Европа. Вебер каза, че бъдещите търговски сделки с други страни ще включват клаузи, забраняващи детския труд.

Той трябваше да отхвърли обвиненията, че неговите дясноцентристки колеги са гласували срещу мерките за климатичните промени.

  • Франс Тимерманс, ПЕС

Той владее много езици и е бивш заместник-председател на Европейската комисия. Холандецът ръководи законодателството на ЕС за забрана на пластмасовите сламки и преговорите с Турция за намаляване на мигрантския поток.

Ключовото му предложение от дебата в сряда е да се въведе минимална ставка на корпоративния данък в ЕС – 18%.

  • Мергрете Вестагер, Либерали

Вестегер е от Дания и по настоящем отговаря за политиката на конкуренцията. Ключови моменти от нейния мандат са глобите за големите американски компании Google и Apple.
По време на дебата тя призна, че ЕК е отблъснала избирателите. Либералите обаче изпратиха списък с шестима други кандидати за поста на Юнкер.

  • Ска Келер, Европейска зелена партия

Това е вторият път, в който Келер се кандидатира за поста. Макар че, е от партията на Зелените, тя акцентира изключително много върху проблема с миграцията и опазването на околната среда. Тя настоя бъдещите споразумения да защитават по-добре човешките права.

  • Нико Кю, Европейска левица

Представителят на крайнолевите е бивш металург от Испания, който е израснал в Белгия.

„Единството на ЕС е изложено на риск, поради политиката на строги икономии, прилагани спрямо Южна Европа”, каза той.

  • Ян Захрадил, Алианс на консерваторите и реформистите в Европа

Европейските консерватори избраха този чешки депутат, за да се бори за ограничаване правомощията на институциите на ЕС и засилване ролята на отделните държави членки.

Той цитира проучвания от родната си страна, които показват, че 90% от гражданите искат да останат в ЕС, но 70% не искат да се присъединят към единната валута – еврото.

„Има ясни сигнали, че хората харесват ЕС, но не харесват всичко, което идва от там.

КОЙ ЩЕ ПОБЕДИ?

Данните от различни партийни проучвания показват, че всеки един може да спечели, но нито един от шестимата не успя да победи на телевизионния дебат.

Затова няма гаранция, че който и да е от тях ще е новият председател на ЕК. В миналото позицията беше печелена от човека, чиято политическа група спечели най-много места в парламента.

Така и Юнкер получи позицията преди пет години, въпреки възраженията на Дейвид Камерън и унгарския премиер Виктор Орбан.

Този път лидерите на ЕС заявиха, че те могат единствено да номинират някого за поста. След това кандидатът трябва да получи подкрепата на мнозинството в Европейския парламент.

предишна статияПроф. Николай Радулов: МВР се ръководи от охранители, а не от специалисти
следваща статияЗащо Тръмп покани Орбан?