Кандидатите за лидерската позиция на Консервативната партия Борис Джонсън и Джереми Хънт влязоха в спор за това по какъв начин Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Двамата претенденти за премиерския пост обявиха, че ще преговарят за нова сделка за Брекзит, въпреки че Брюксел отхвърля тази възможност.

Джонсън заяви уверено, че Великобритания трябва да напусне Съюза до 31-ви октомври „със или без сделка”. Хънт обаче го контрира и каза, че това е фалшив срок, който може да предизвика избори, ако парламентът отхвърли опцията за Брекзит без сделка.

Победителят от тази надпревара ще замени Тереза Мей на премиерския пост на 24 юли.

В едно от интервютата си Борис Джонсън заяви, че ще извади страната от ЕС преди Хелоуин на всяка цена и предизвика опонента си да направи същото.

По-умереният Хънт обаче отвърна, че би подкрепил напускане без сделка, само ако това ще е по-добрият вариант за страната.

Британският министър на външната търговия Лиъм Фокс, който подкрепя Хънт, разкритикува изявлението на Джонсън, че Великобритания ще продължи безмитната търговия с ЕС при Брекзит.

Във вторник Борис Джонсън сподели, че неговият план наистина трябва да получи одобрението на ЕС,  но въпреки това все още е опция.

И двамата кандидати за следващ премиер обявиха, че ще направят всичко, за да се стигне до Брекзит без сделка, ако не успеят да договорят по-добър вариант за напускане.

В Европейския съюз обаче изглеждат някак безразлични. Защо, при положение, че лидерите със сигурност искат да избегнат Брекзит без сделка?

Част от отговора на този въпрос е времето.

Лято е. Повечето европейски столици са ударени от гореща вълна, а министрите на държавите броят дните до отпуската, за да разпукат по плажовете или планините.

Денят, в който изтича срокът за Брекзит – 31 октомври, изглежда доста далеч в политически план.

Така, както Джонсън и Хънт не приемат решението на ЕС, че сделка за оттегляне няма да има, така и европейските лидери не се впечатляват от заплахите за изход без сделка в края на октомври.

Единият от отпадналите кандидати за лидерската позиция на Торите, Рори Стюърт, който подкрепя Хънт заяви, че проблемът на Борис Джонсън е, че говори неща, които хората искат да чуят.

Секретарят по международно развитие обяви, че Джонсън само се преструва, че има магическо решение на проблема, което няма да навреди на страната, но това е само прах в очите на хората.

Междувременно Борис Джонсън назначи за шеф на кампанията си бившият лидер на Торите и привърженик на Брекзита Дънкан Смит. Целта му е само една – да увеличи шансовете си за победа.

Това се случва дни, след като бившият външен министър получи доста критики, заради семеен скандал с приятелката му, който накара съседите му да извикат полиция.

След като няколко дни Джонсън отбягваше медийното пространство, той се появи във вторник, но категорично отказа коментар по случая.

Във вторник Джереми Хънт каза в интервю за ВВС, че новият премиер, трябва да е надежден и способен да договори нова сделка за Брекзит, но не критикува открито своя съперник.

Двамата кандидати ще отговарят на още въпроси на хората в онлайн дебат, който ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на Консервативната партия, както и Туитър в сряда.

предишна статияЛибра на Фейсбук може да изяде банките, но и създателя си
следваща статияРоботизирана система ще прави безкръвни операции в „Майчин дом“ – София