От няколко седмици коронавирусът измести фокуса от всичко останало. Вчера половината от новините в централните емисии на националните телевизии бяха свързани със заболяването, онлайн медиите бълват непрекъснато колко са заразените, колко са умрелите и колко е зле положението. За другите новини почти няма време и място.

И това не е само в България. Отворете която и да е от големите западни медии – CNN, BBC, The New York Times, Washington post. Навсякъде само новини за коронавируса.

Стотици важни новини останаха на заден план и у нас, и в чужбина. Новият китайски вирус дойде като „манна небесна” за политиците. Днес те го използват като оправдание за всичко – от това, че щял да засегне машинното гласуване в България до срива на Нюйоркската борса. Цената на златото достигна рекордно високи нива.

Паниката става все по-голяма. В световен мащаб се изчерпаха запасите от маските, въпреки че лекарите казаха, че от тях „файда много няма”. Това дойде дюшеш за някои амбициозни бизнесмени, които започнаха да търгуват „на черно” маски – цените на места се повишиха с 100-200% и повече. Има данни, че някъде се продават за няколко стотин евро бройката.

ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ

 • Към днешна дата, броят на заразените с коронавирус са 81 017 по данни на Световната здравна организация. Смъртните случаи са 2 765. Тоест смъртността е около 3% (към момента, при изчисляване брой смъртни случаи спрямо общия брой заразени; или 8%, ако се смята смъртността като съотношение на броя на приключилите случаи). Излекувани са 30 187 човека или 15 пъти повече от смъртността.
 • Най-голям брой болни има в Китай – 78 064, от които смъртните случаи са 2 715, а излекуваните хора са 29 884.
 • Повечето от заразените и смъртните случай са в китайската провинция Хубей. За сравнение на мащаба, населението на тази провинция е над 60 милиона души. Тоест, заболеваемостта там е около 0,1%.
 • Паниката, че коронавирусът завладя Европа достига неимоверни равнища. Най-много заболели има в Италия – 325. Смъртните случаи са 11 и забележете, повече от половината са хора над 80-годишна възраст. Практически, тези хора биха могли да си отидат дори след усложнение от най-обикновен грип.
 • Като стана дума за обикновен грип: всяка минута от грип умира 1 човек. Годишно грипните епидемии причиняват 5 милиона случаи с тежки усложнения. Според проучване, проведено наскоро, грипът и породените от него вторични респираторни инфекции, е причина за 13% от смъртните случаи в световен мащаб.
 • Грипната епидемия в САЩ за 2018 – 2019 г. е отнела животите на 34 157 души. Заразените за същия период са били 16 520 350. На фона на тези данни, заплахата от коронавирус изглежда почти минимална.
 • Всяка секунда от глад в световен мащаб умира един човек, показват данните на World Counts. За 2020г. (досега) смъртните случаи от глад са над 5 564 110. Само за февруари, от глад са умрели 2 506 843. Само днес от глад са умрели над 40 000 души. (числата растат непрекъснато)

 • В момента повече от 1 млрд. души гладуват. Това означава, че всеки шести човек не се храни. Тази година от глад ще умрат 36 милиона души.
 • Огнището на заразата е китайската провинция Хубей. Там е и най-големият брой заразени и починали. Интересно е да се отбележи следния факт: през 2018г. в провинция Хубей са починали 4 837 души при пътни инциденти. Това е два пъти повече от жертвите на коронавируса в световен мащаб.
 • Всеки ден умират 3 287 души при катастрофи в света, което означава, че ежегодно на пътя умират 1,25 милиона души.
 • Казват, че коронавирусът удря по икономиките на държавите. Катастрофите струват 500 млрд. долара в глобален мащаб.

Изводите, които можем да си направим от следните данни са:

Годишно в света умират милиони хора в резултат на глад, катастрофи и най-обикновен грип. Тези три неща обаче не са се превърнали в пандемия. Заради тях няма масова паника. Заради тях няма информационно затъмнение.

Излекуваните от коронавирус са 15 пъти повече от умрелите, в резултат на заболяването.

В България още няма нито един случай на заболял от коронавирус. Да не говорим, че мерките, които са предприели здравните власти са откровено смешни. Иначе изкарват коронавируса като новата чума, която ще изтрепе половината от човешкото население.

В социалните мрежи от дни се говори за нескопосаната работа на здравните инспекции. Излязоха снимки на хора от софийското летище, които чакат да им премерят температурата с обикновен термометър, нищо, че се афишира колко пари са похарчени за термокамери и как всички са се скъсали да работят последните дни да ни опазят от епидемията.

Появи се и пост на една дама, която се прибира от блокираната Италия, която се оплака, че в няколко софийски болници са я накарали да даде 200 лева, за да се изследва за коронавирус, тъй като потърсила помощ сама.

От всичко казано дотук, се чудим защо коронавирусът се използва така удобно от политическата класа (в световен мащаб, не само у нас), за да се всява паника. Крие ли се нещо? Ако да, какво? Някой се опитва да прикрие по-голям проблем ли?

Защо? Кому е нужна тази истерия? Наистина ли е толкова опасен коронавирусът? Ако да, как така броят на излекуваните е 15 пъти по-голям от броя на починалите? Как така броят на заразените всеки ден намалява?

Очевидно някой има нужда от спешно отвличане на вниманието от остри политически и социални въпроси, и коронавирусът е идеален повод за това. У нас е ясно кой е, интересно е кого обслужва по света.

Надяваме се в най-скоро време да бъдат дадени отговорите на тези въпроси. Истината винаги излиза наяве – искаме или не.