Начало Водещи Кой е Хасан Насрала?

Кой е Хасан Насрала?

34
Хасан Насрала

Насрала е една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Той не е виждан от години на публично място поради страхове, че може да бъде ликвидиран от Израел.

Сайед Хасан Насрала е ръководителят на радикалната ислямска шиитска организация „Хизбула“ в Ливан от 1992 г.

Роден е в многолюдно семейство (той е най-възрастният брат от 9 деца) в Бурдж Хамуд през 1960 г. Семейството му произлиза от Южен Ливан. След завършване на гимназиалното си образование заминава за Наджаф, Ирак, където следва в ислямския университет. През 1978 г. е принуден заедно с мнозина ливански ислямисти да напусне Ирак и да се завърне в Ливан.

През 1982 г. последва Абас ал-Мусави и става един от основателите на Хизбула. През 1990 г. Хизбула изгражда редовна армия, начело на която застава Хасан Насрала. През февруари 1992 г. израелската армия успява да ликвидира Абас ал-Мусауи заедно с членове на неговото семейство. По предложение на Аятолах Хаменеи начело на „Хизбула“ като главен секретар на партията застава Насрала.

Понастоящем той управлява цялата партия, като ръководи и нейните военни операции най-вече срещу Израел и Сирия във войната ѝ с „Ислямска държава“.

През годините Насрала поддържа тесни връзки с Иран и изигра ключова роля в превръщането на Хизбула в политическа и военна сила. Под ръководството на Насрала през годините Хизбула е съдействала за обучението на бойци от палестинската групировка Хамас, както и на бойци в Ирак и Йемен. Освен това групировката успя да се сдобие с ракети от Иран, които използва срещу Израел.

В последната си реч Насрала обвини Израел за взривяването на хиляди пейджъри и радиостанции, използвани от членове на „Хизбула“, което уби 39 души и рани още хиляди, и каза, че това е „преминало всички червени линии“. Той призна, че групата е претърпяла „безпрецедентен удар“. Малко след това Израел драстично ескалира атаките срещу „Хизбула“, започвайки вълни от бомбардировки, които убиха близо 800 души.