теста тестове

В настоящата ситуация с COVID-19 и с всекидневните нововъведения тестването за коронавирус може да се окаже по-объркващо, отколкото сме предполагали. Има тестове, които се използват за диагностициране на настоящата инфекция и такива, които показват вече сме преболедували вируса.

Многото налични видове тестове пораждат значително объркване. За съжаление, тъй като този нов коронавирус наистина е нов, информацията за тези тестове е непълна и опциите за тестване продължават да се променят. Това пише Робърт Шмерлинг, старши редактор в издателството на Harvard Health.

Диагностични тестове за текуща инфекция

Ако искате да знаете дали в момента сте заразени с COVID-19, има два вида тестове: молекулярни тестове и антигенни тестове.

Молекулярни тестове (наричани още PCR тестове, вирусни РНК тестове, тестове за нуклеинова киселина)

Как се правят? Взима се секрет с тампони от носната кухина и от гърлото.

Къде можете да си направите този тест? В болница или лаборатория.

Какво търси тестът? Молекулярните тестове търсят генетичен материал, който да идва само от вируса.

Колко време отнема да излязат резултатите? Зависи от капацитета на лабораторията. Резултатите може да са готови в рамките на няколко часа, но често това отнема поне ден или два.

Каква е точността? Честотата на фалшивите отрицателни резултати – тест, който показва, че нямате наличие на вируса в кръвта си, когато действително сте заразени – варира в зависимост от това от кога продължава самата инфекция: в едно проучване честотата на фалшиво отрицателните резултати е била 20%, когато тестването е било извършено пет дни след началото на симптомите, но много по-висока по-рано. Честотата на фалшивите положителни резултати – т.е. колко често тестът казва, че имате вируса, когато всъщност го нямате – е близка до нула. Смята се, че повечето фалшиво положителни резултати се дължат на замърсяване на лаборатовните проби или други проблеми с начина, по който лабораторията е извършила теста, а не проблеми със самия тест.

Антигенни тестове

Как се правят? Взима се секрет с тампони от носната кухина и от гърлото.

Къде можете да си направите този тест? В болница, лаборатория  или лекарски кабинет (макар че е възможно скоро да бъдат на разположение и за домашно тестване)

Какво търси тестът? Този тест идентифицира протеинови фрагменти (антигени) от вируса.

Колко време отнема да излязат резултатите?  Използваната технология е подобна на тест за бременност или бърз тест за стрептококи, като резултатите са налични след няколко минути.

Ами точността? Фалшиво отрицателни резултати се наблюдават по-често при антигенни тестове, отколкото при молекулярни тестове. Ето защо тези тестове не са толкова предпочитани като доказателство за активна инфекция. Тъй като тестването на антигени е по-бързо, по-евтино и използва по-проста технология в сравнение с PCR-тестовете, някои експерти препоръчват многократно тестване на антиген като разумна стратегия. Както при молекулярния тест, процентът на фалшиво положителни резултати от подобни тестове е близо до нула.

Тестове за минала инфекция

Тестът за антитела може да покаже дали вече сте били заразени с вируса COVID-19.

Тестове за антитела

Как се правят? Взима се кръв.

Къде можете да си направите този тест? В лекарски кабинет, лаборатория за изследване на кръв или болница.

Какво търси тестът? Тези кръвни тестове идентифицират антитела, които имунната система на организма е произвела в отговор на инфекцията.

Колко време отнема да излязат резултатите? Резултатите обикновено са готови за няколко дни.

Ами точността? Направата на тест за антитела твърде рано може да доведе до фалшиво отрицателни резултати. Това е така, защото на имунната система може да се нуждае от седмица или дори две след преминаване на инфекцията, за да произведе антитела. Процентът на фалшиви отрицателни резултати е 20%.

Изследванията показват, че нивата на антителата могат да отслабнат само за няколко месеца. И докато положителният тест за антитела доказва, че сте били изложени на вируса, все още не е известно дали това означава, че имате дълготраен или краткотраен имунитет.

Не е сигурно колко точни са тестовете за COVID-19

За съжаление, не е ясно колко точни са тези тестове в действителност. Има няколко причини за това:

Нямаме точни данни и мерки за точност на тези тестове, а само някои често цитирани цифри за фалшиви отрицателни или фалшиви положителни резултати, като тези, докладвани по-горе.
Колко внимателно се събира и съхранява образец, може да повлияе на точността.
Тъй като тези тестове са разработени експресно обичайните строги тестове и проверки все още не са се случили.
Нарастващ брой лаборатории и компании предлагат тези тестове, така че точността може да варира.
Всички тези тестове са нови, тъй като вирусът е нов. Без дълъг опит оценките на точността могат да бъдат само приблизителни.
Нямаме окончателен тест със „златен стандарт“, с който да ги сравним.

В крайна сметка

За съжаление, тестването за коронавирус може да бъде доста объркващо заради много опции, които вече се предлагат на пазара. Въпреки това имаме късмета да разполагаме с достатъчно точни тестове изключително рано в хода на новоидентифициран вирус.

предишна статияБойко Станкушев: Корупцията ще отвори огромна дупка както в бюджета, така и в националната сигурност
следваща статия„Дойче веле“: Кои ще са големите губещи при Брекзит без сделка?