Начало Здраве Кои хора не трябва да ядат тиква и защо?

Кои хора не трябва да ядат тиква и защо?

1036
тиква
снимка: Pixabay

Много учени говорят за ползите от тиквата. Полезно както за деца, така и за възрастни. Не всички обаче се насърчават да включват тиква в менюто си.

Ползи:

Този зеленчук е 90% вода, съдържа много витамини, аминокиселини, протеини, въглехидрати. По-специално, зеленчуците съдържат витамини А, С, Е, D, РР, К, група В и рядък витамин Т.

Тиквата е богата на минерали като флуорид, магнезий, мед, калций, цинк, манган, фосфор, йод. Освен това може да се съхранява при стайна температура и не губи полезните си свойства.

Тиквата има слабително действие, което има добър ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се за премахване на холестерол и токсини от тялото.

Поради високото си съдържание на калий, яденето на този зеленчук подобрява сърдечно-съдовата функция и намалява риска от хипертония.

Недостатъци:

Тиквата сериозно усложнява процеса на отслабване поради високия си гликемичен индекс. Как ще приготвите тиквата е много важно.

Ако все пак обичате тиквата и не искате да се откажете от нея, то обезателно я консумирайте в суров вид.

Страдащи от диабет. Именно поради високия гликемичен индекс тиквата не се препоръчва за диабетици, тъй като може да причини резки скокове в кръвната захар.

Хора с гастрит. Избягвайте да консумирате тиква ако страдате от гастрит с ниска киселинност.

Хората с язва на стомаха или дванадесетопръстника също трябва да изключат този продукт от менюто си.

предишна статияВремето отново се затопля
следваща статияЛил спечели четвърта шампионска титла на Франция