Начало Водещи Кои филми от Кан могат да станат претенденти за „Оскар“?

Кои филми от Кан могат да станат претенденти за „Оскар“?

34
номинациите Оскар

През последните няколко години филми, подкрепени от студиото Neon, редовно печелят Кан и са номинирани за „Оскар“. Това е една от причините филмът „Анора“ да бъде в центъра на внимание при раздаването на следващите награди на Филмовата академия.

На 77-ото издание на фестивала в Кан, което приключи в събота, филмът на Шон Бейкър беше обявен за носител на престижната „Златна палма“.

Три от последните четири носители на „Палма“ получиха номинация за най-добър филм – „Анатомия на падането“, „Триъгълник на тъгата“ и „Паразит“ – и всички те, както и „Анора“, бяха разпространени от студио Neon.

Това е изумителна поредица, която поставя „Анора“ в най-добрата възможна позиция, придавайки престиж на комедията на Бейкър за бруклинска стриптийзьорка, която се омъжва за руски олигарх.

През 2018 г. „Проектът „Флорида“ на Бейкър беше много близо до номинация за най-добър филм. Ако този път гласуването е по-благосклонно, трябва да очакваме силни кампании за главната роля на Майки Мадисън и за сценария и режисурата на Бейкър.

Сред фаворитите е и поддържащият актьор Марк Ейделщайн в ролята на наследника, за когото се жени главният герой: Въпреки че гласуващите за „Оскар“ рядко награждават млади мъже, това момче е истинско откритие, също като Тимоти Шаламе.

С изненадващ ход журито в Кан раздели наградата за най-добра актриса на четири части, отличавайки главната женска роля в популярния мюзикъл „Емилия Перес“.

Това означава, че Селена Гомес, която е част от екипа, вече има трофей от Кан, който се е изплъзнал на Марион Котияр, макар че е възможно, по-плодотворни кампании за „Оскар“ да се водят от името на Зоуи Салданя, която никога не е имала по-силна роля, и особено на Карла София Гаскон, която може да стане първата транс-актриса, номинирана за „Оскар“. 

Netflix е избрал „Емилия Перес“ и със сигурност ще му даде значителен тласък на наградите, въпреки че управлението на стриймъра може да има недостатъци.

Вярно е, че това е труден за класифициране филм – равностойна част от криминална драма, разказ за транссексуалните и пълнометражен филмов мюзикъл – което би го направило труден за продажба в кината.

Но някои от най-скандалните моменти в него със сигурност ще станат обект на подигравки веднага след дебюта му в стрийминг платформите, което може да подкопае репутацията на филма.

Наградата за най-добър актьор в Кан бе присъдена на Джеси Племънс във филма „Добрини“, който придава безценна човечност на филма на Йоргос Лантимос, въпреки че антологичният характер на филма – Племънс играе различни роли във всяка от трите истории на филма – прави „Добрини“ малко вероятен фаворит за „Оскар“.

И макар че обсъжданият филм на ужасите „Субстанцията“ спечели трофей за сценарий в Кан, много по-вероятно е да получи награди заради главната роля на Деми Мур като актриса, принудена да се изложи на екстремни условия по време на снимките, имайки предвид възрастта ѝ.

Два филма, които не успяха да спечелят награда или разпространител в Кан, все пак се надяват да се завърнат в сезона на наградите.

Биографичният филм за Доналд Тръмп „The Apprentice“ е с Джереми Стронг в ролята на Рой Кон, която студиото би могло да наложи, ако е готово да се справи със заплахите за съд, отправени от бившия президент срещу филма.

И въпреки че ще има критици и гласуващи за „Оскар“, които се възхищават на големия замах на самофинансирания „Мегаполис“ на Франсис Форд Копола, няма голяма подкрепа за него извън категории като „Костюми“ и „Сценография“.

Статията е публикувана от Кайл Буканан в New York Times