Начало Здраве Кои продукти отменят действието на лекарстват

Кои продукти отменят действието на лекарстват

1258
Ако по някаква причина ви се налага да пиете лекарства, важно е да не нарушавате предписанията на специалиста за начина им на прие

Ако по някаква причина ви се налага да пиете лекарства, важно е да не нарушавате предписанията на специалиста за начина им на прием, както и да спазвате точно указанията в листовките кога да ги пиете – преди, по време или след хранене, пише Zdrave.to. Но има и други важни подробности, за които лекарите не предупреждават пациентите си: някои обичайни продукти могат да обезсмислят цялото лечение, ако ги комбинирате с лекарства. Предлагаме ви списък с продукти, от които е по-добре да се въздържате, докато трае лечението ви – така със сигурност ще се възстановите по-бързо!

Грейпфрут и сок от грейпфрут

Много полезен плод, богат на антиоксиданти, подходящ за черния дроб, кожата, мозъка – но много опасен, когато приемате каквото и да е лекарство. Проблемът е, че определени съединения, съдържащи се в грейпфрута, може да блокират действието на ензимите на черния дроб и червата – и в крайна сметка, дори и при правилното дозиране на лекарства, може да се сблъскате с ефекта на предозирането. Затова, ако пиете хапчета, никакъв грейпфрут!

Зеле

От този зеленчук е по-добре да стоят настрана хората с болно сърце, които приемат препарати за разреждане на кръвта. В зелето се съдържа много витамин К, а той от своя страна е в състояние да блокира действието на лекарствата, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци. И цялото лечение ще бъде безполезно, уви.

Твърди сортове сирена

Веществото тирамин, което се съдържа в големи количества в твърдите сирена, е отлично средство за свиване на кръвоносните съдове. И ако приемате лекарства срещу хипертония или антидепресанти, консумирането на сирене може да намали или дори напълно да отмени тяхната ефективност. По-добре си купете моцарела или извара!

Банани

Един от най-богатите на калий плодове – затова трябва да се откажете от бананите, ако приемате лекарства за хипертония. Един от страничните ефекти на такива лекарства е натрупването на калий в кръвта. В комбинация с бананите, това може да доведе до засилване на ефекта на лекарството и нарушаване на сърдечния ритъм.

Портокали

Не яжте портокали и не пийте портокалов сок, ако приемате аспирин. А също и мандарини, лимони и други цитрусови плодове: комбинацията от тези плодове и ацетиловата киселина може да предизвика най-силното дразнене на стомашната лигавица. Това е особено опасно за хора, страдащи от гастрит.

Мляко

Ако приемате антибиотици, не пийте мляко: може напълно да нулира ефекта на тези лекарства. Факт е, че калцият, на който са богати млечните продукти, свързва антибиотици и ги “изтласква” през червата, като не им позволяват да се абсорбират от организма. В резултат на това лечението може да бъде напълно безполезно.