Сподели
катастрофи

Ясно е, че коронавирусът ще остане в живота ни още дълго време, но за него може и да бъде намерено лекарство. Сигурно е обаче, че за арогантността по пътищата лек няма.

Проблемът с джигитите по пътя у нас е огромен. Всеки ден, всяка минута, всяка секунда някой тарикат решава да наруши правилника за движение по пътищата. Я ще шари по платното, я ще прелети с 240 км. в час по магистралата, я ще мине на червено, застрашавайки не само собствения си живот (за който явно не милее много щом си прави горепосочените), я на други, невинни хора. Последният най-ярък пример за подобно безотговорно поведение, да не кажа – арогантно, е с дрогирания 20 и няколко-годишен шофьор, убил Милен Цветков, който решил да спре на червен светофар.

България е на челните места в ЕС по загинали на пътя

Преди няколко дни излезе поредната класация на „Евростат”, която показва, че България отново е първенец по фатални произшествия с пътнически автомобили в Европейския съюз с регистрирани 48 смъртни случая на един милион жители през 2018 г.

През 2018 г. у нас са загинали 611 души, а други 8 466 са били ранени при регистрирани 6 684 тежки пътнотранспортни произшествия. А близките на тези хора? Те не страдат ли, не оплакват ли загиналите им братя, сестри, деца и любими хора?!

До кога ще се правим на по-велики от смъртта и ще си повтаряме, че на нас няма да ни се случи? До кога арогантни, често пъти агресивни шофьори ще застрашават нашия и на нашите близки живот? Истината е, че се чувстват безнаказани. Къде е КАТ? Къде спи МВР?

„Джигитът“ Тити Папазов

Още по-горчив вкус остава, когато някой „известен” демонстрира подобно поведение на улицата. И още по-неприятно е, когато този някой е известен с насълзените си очи, демонстрирайки уж висок морал, уж давайки добър пример. Правилно сте се досетили, че става дума за Тити Папазов. През последните няколко месеца, треньорът на баскетболния „Левски” и вече притежател на част от акциите на ФК „Левски”, бе сниман няколко пъти да нарушава правилника за движение по пътищата. Минава на червено, минава в насрещното, спира на пешеходна алея. Какъв пример дава той на децата си? Че е „ок” да си правиш каквото си искаш, ако караш голям джип и чат-пат те дават по телевизията?

В интервю за „Нова” телевизия Папазов днес каза: „В живота няма съвършен човек. Аз имам слабост и това е управлението на автомобила. Не искам да карам като бесен, просто ми идва отвътре”.

Страшно оправдание, няма що. И се жалва, че колкото и добри неща да бил направил, едното му, видиш ли, нарушение опропастило реномето му.

Господин Папазов демонстрира абсолютна арогантност. Той едва ли не обвини този, който го снимал, че му уронвал престижа.

„От този случай съм натрупал толкова много негативи”, жалва се Папазов и започвал от нулата да гради доверие.

Високомерното му поведение само дава повод на други като него индивиди да позволяват да си правят каквото си искат.

Катастрофите са по-смъртоносни от коронавируса

Умрелите на пътя у нас са 611 души за 2018г. За сравнение, от коронавируса досега у нас са починали 239. Тоест, на пътищата умират повече хора. Време е да се направи нещо. Било то КАТ да започне да си върши работата, било то цялото общество да тушира подобно поведение на пътя.

И ако за коронавируса чакаме да някакви лекари някъде по света да намерят лек, че да не ни изнасят в чували, то за смъртта на пътя сме си отговорни само ние. Няма магическо хапче, няма ваксина, няма карантина. Има отговорност, съзнание и морал.

Време е.

Коментари