коронавируса Ухан

Бързото пускане на ваксина срещу коронавируса е в ход. Редица производители на лекарства и изследователски организации по целия свят се опитват да разработят ваксина. Въпреки това остава да се види дали жизнеспособна ваксина ще бъде разработена, изпитана и „на рафтовете“, преди пандемията да достигне своя пик.

Д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, каза пред Комитета по надзор и реформа пред Камарата на представителите на САЩ в сряда, че има най-малко 10 различни кандидати за ваксина срещу COVID-19 „на различни етапи на развитие“.

„Преминаването във фаза 1 за няколко месеца е най-бързото, което някой някога е правил буквално в историята на ваксинологията“, добави той. „Въпреки това процесът на разработване на ваксина не е толкова бърз.“

В рамките на тази група кандидати, учените се надяват да започнат клинични изпитвания от фаза 1 – малки изпитвания върху здрави доброволци, за да се уверят, че ваксината е безопасна – в рамките на следващите 4 седмици, след което ще преминат към изпитвания на фаза 2 – за да установят, че тя действително работи при голяма група – това може да отнеме още 8 месеца. Като цяло Фочи изчислява, че ще изминат поне една година до 18 месеца, преди да започне да се прилага ваксината.

„Всеки, който каже, че ще работи по-бързо от това, вярвам, ще дава обещания, които биха били пагубни, каза д-р Фочи.

Въпреки това, някои разработващи тези нови кандидати за ваксина срещу коронавирус остават оптимистично настроени към сроковете си, като някои твърдят, че ваксината може да бъде готова до края на годината.

Medicago, базирана в Канада компания за биотехнологии, твърди, че е на път да създаде ваксина срещу COVID-19. Компанията казва, че успешно са произвели вирусоподобна частица (VLP) на коронавируса след проучване на гена SARS-CoV-2, което бележи първата първа стъпка към създаването на жизнеспособна ваксина.

VLP са структури, които имитират тясно организацията на истинския вирус, но не съдържат вирусен генетичен материал. Веднъж използвани във ваксина, VLP могат да бъдат използвани за клетъчно-медиирани отговори, които да помогнат за защита от вируса, без риск от инфекция. С други думи, подобно на другите форми на ваксина, те помагат да научат тялото да разпознава вируса като нашественик и го обучават да се бори.

Въпреки това, тази ваксина отново, няма да бъде налична в близко бъдеще. Изпълнителният директор на Medicago Брус Кларк каза пред „Defense One“, че ваксината може да започне да се предлага през ноември 2021 г., ако успее да премине всички регулаторни пречки, като изпитанията върху хора се очаква да започнат през юли.

Inovio Pharmaceuticals Inc, друга частна биотехнологична компания, наскоро заяви, че работи и върху ваксина за лечение на коронавирус, който причинява COVID-19 и се надява да премине към клинични изпитвания върху хора през април.

Moderna работи с Националния здравен институт на САЩ и се оказва, че е най-близо до тестовете при хора. Според STAT, биотехнологичната компания е започнала да набира здрави хора за тестване на ваксината си по-рано този месец. Този етап е прескочен без първо да е приключил другия – с опити с животни, което е доста противоречива промяна на типичния протокол. Както някои изтъкват, това не е типична ситуация, пред която се изправяме.