Начало Здраве Кога през деня трябва да се пие вода?

Кога през деня трябва да се пие вода?

1855
вода

Прекрасно знаете колко е важно да се пие вода. Това е точно толкова важно, колкото е и дишането за живота. От значение е и кога пиете животворната напитка, защото различните части от деня дават различен ефект за организма, пише Zdrave.to.

След ставане – 2 чаши вода

Това ще помогне на организма ви да се хидратира и да „активирате” вътрешните органи, прекарали последните 8 часа в покой. С двете чаши вода ще започнете „ударно” деня си и ще забележите, че водата разсънва повече дори от кафето. А ако прибавите и лимонов сок, и мед, ефектът ще е наистина забележителен.

1 чаша вода – половин час преди хранене

Водата участва във всички процеси по превръщането на храната в енергия. Затова е важно да пиете вода половин час преди хранене, за да подпомогнете храносмилането. Това означава не само, че ще можете да обработите добре храната и да извлечете важните хранителни вещества, но и ще решите евентуални проблеми с храносмилателната си система.

1 чаша вода преди къпане

Тя ще ви помогне да поддържате кръвното си нормално. Обикновено, докато се къпете, кръвното пада, особено при къпане с топла вода, а това при някои хора може да се окаже проблем.

1 чаша вода преди лягане

Помага за намаляване на риска от сърдечен или мозъчен удар, защото нормализира кръвното. И като казваме 1 чаша, имаме предвид между 200 и 250 мл вода.

Не бъркайте жаждата с глад
Ако се чувствате изморени, въпреки че не сте болни и ви липсва концентрация във втората половина от деня, системно посягате към сладкото, е много вероятно да сте жадни, а не гладни. Повечето хора бъркат двете – чувството за глад с това за жажда и често се хранят, вместо да пият вода. А липсата на достатъчно вода може да ви направи доста раздразнителни. Затова следващия път, когато усетите, че сте гладни, пробвайте първо да изпиете една чаша вода.

Залагайте на стъклени шишета и прясна вода. Ограничете пластмасата.

Освен това – наднорменото количество течност влошава храносмилането и създава допълнително натоварване върху сърдечносъдовата система, бъбреците и води до бърза умора. Пийте интелигентно вода, за да поддържате в оптимална форма водно-солевия си баланс.

• При минимално физическо натоварване – 2,5-3 литра течности (включително тези, приемани чрез храната)

• При физическа работа със средна тежест – до 5 литра

• При тежка работа на открито – до 6,5 литра

Не забравяйте също и за плодовете и зеленчуците. Например ако сте изяли 1/2 килограм ябълки, това се равнява на около 1/2 литър течност. Препоръчително е и ако живеете в региони с по-топъл климат, да пиете и много чай, защото той увеличава отделянето на слюнка и премахва сухотата в устата.

5 необичайни признака на обезводняването
Както вече разбрахте, пиенето на достатъчно вода е точно толкова важно, колкото са дишането на чист въздух и яденето на качествена и здравословна храна, както и движението. Често тялото само подсказва, че му е нужна вода чрез различни сигнали. Понякога тези сигнали са очевидни – жажда, глас, дразнене в носа, кашлица, болки в гърба от обездвижване. Но има и случаи, когато признаците може да са трудно забележими, но не по-малко определящи и важни.

Лош дъх

Слюнката има антибактериални качества, но ако не пиете достатъчно вода, няма да имате и достатъчно слюнка. А това означава повече останали бактерии в устата ви, а оттам и лош дъх.

Суха кожа

Ако не приемате достатъчно вода, кожата няма как да си набавя всички хранителни вещества и течности, от които има нужда, за да функционира правилно и да изглежда добре. Можете да направите следния експеримент – пийте по 2 литра вода на ден в продължение на един месец и снимайте лицето си. Ще видите удивителна промяна, обещаваме ви.

Мускулни спазми

Липсата на вода и тренирането в същия момент водят до прекомерно загряване на мускулите. Оттам се получават и спазмите. Те могат да се дължат и на промененото ниво на натрий и калий в кръвта, които отговарят за предаването на електроимпулсите от мозъка до мускулите.

Треска

Ако тялото ви е силно дехидратирано, може да усетите втрисания. И обратното – при треска и висока температура е много вероятно да се дехидратирате, защото тялото използва водата, за да се охлади. Затова, когато имате настинка или грип с висока температура, не забравяйте да пиете много вода. Наистина облекчава.

Яде ви се нещо сладко

Ще започнем малко по-отдалече. Благодарение на течностите, които приемаме, до всички наши органи достигат хранителните вещества, извлечени от храната. Това се отнася и за черния дроб, който складира гликоген (бавни въглехидрати). Ако няма достатъчно вода в организма, черният дроб не може да „изпрати” захарта към клетките. Те съобщават на мозъка, че не им достига сладко и на вас започва внезапно да ви се яде торта, еклер или шоколад, или и трите едновременно. Затова, ако искате да запазите фигурата си, винаги пийте чаша вода преди да посегнете към шоколада. Ще видите, че желанието за сладко рязко ще намалее.

И невинаги да е минерална!
Мнозина предпочитат да задоволяват жаждата си с минерална вода. Но тя невинаги е препоръчителна при заболявания на храносмилателния тракт, сърдечносъдовата система и пикочните пътища, а също така и при нарушения в обмяната на веществата. По-високото минерализирано съдържание в нея може да има нежелателни последици.

Софийската и горнобанската минерална вода са алкални и частично неутрализират стомашния сок, което помага при гастрити и язви, но при постоянно пиене сокът се увеличава и полезният ефект от водата изчезва. Не бива да заменяте чешмяната вода изцяло с минерална. А ако много държите на вкуса на минералната, поне се старайте да сменяте марките през няколко седмици. И не забравяйте да употребявате от време на време и прясна питейна вода – или така наречената изворна. Минералната вода оказва лечебен ефект, само когато се дозира правилно и се пие не повече от два месеца. След този период е добре да се редува с чешмяна или изворна.