Начало Водещи Когато в САЩ е било законно да изпратиш бебето си по пощата

Когато в САЩ е било законно да изпратиш бебето си по пощата

2489
бебето

Преди да се появи интернетът и технологиите да напреднат с бързи темпове, всички изпращахме писма по пощата, а след това чакахме със седмици да получим отговор.

Но колкото и невероятно да ни звучи днес, в миналото хората са пращали и друго – бебета. Да, „бебешката поща“ е била нещо напълно реално и легално в Съединените американски щати.

Едно от най-очакваните и най-значими нововъведения в САЩ от началото на 20 век са пощенските офиси, които са започнали да превозват големи пратки и пакети. Частните пощенски компании са просперирали през 19 век, а когато Parcel Post значително се разраства, за хората вече е било възможно и удобно да се сдобиват с най-различни стоки и услуги. Parcel Post официално отваря през януари 1913г. и от услугите й започват да се възползват милиони американци.

Докато се случва нещо изключително непредвидено. Много родители изявяват желание да се възползват от услугите, като изпращат бебетата си по пощата.

В своя статия Ню Йорк Таймс през 1913г. описва една подобна пратка – момченце от Охайо, което е изпратено до баба му. Върнън О. Литъл, пощенски превозвач по маршрут № 5, е първият човек, който приема и доставя такъв вид пощенска пратка. Бебето, момче, което тежи 10 и половина паунда, побиращо се в рамките на лимита за тегло от 11 килограма, е дете на г-н и г-жа Джеси Бийгъл от Глен Есте.

Момчето е добре опаковано и готово за изпращане по пощата. Господин Литъл доставил момчето безопасно на адреса на прикрепената карта, с адресат бабата на момчето – Луис Бийгъл. Пощенската такса е в размер на 15 цента, а пратката е застрахована за $ 50.

Друга статия от 1915г. описва 3-годишно момиче на име Мауд Смит е изпратено по пощата за 33 цента в Кентъки. В „Куриерският вестник“ се казва:

„Детето бе наместено върху саковете с пощенските пакети, в краката на пощенския превозвач, и ядеше бонбони, които вадеше от торбичка, която носеше. В другата си ръка държеше голяма червена ябълка и се усмихваше на любопитните зяпачи, които го поздравяваха.”

През следващите няколко години историите за изпращани деца по пощата стават все повече. Най-известният случай е от февруари 1914г., когато четиригодишно момиче на име Шарлот Мей Пиерсторф е изпратено „по пощата“ с влак от дома си в Грандвил, Айдахо до къщата на баба и дядо си на около 73 мили. Нейният разказ става толкова легендарен, че по него е направена детска книжка.

На снимката: Мей Пиерсторф

Причината много родители да използват до услугата е, че пощенските услуги са били значително по-евтини от билетите за влак, а и са имали доверие на пощальоните.

Официално на „бебешката поща“ се слага край през 1915г., когато най-накрая са приети разпоредбите, забраняващи изпращането на хора като пощенски пратки.

 

предишна статияСвидетелството за съдимост да отпадне, предлага кабинетът
следваща статияНикога не палете цигара на бензиностанция, за да не ви се случи това (ВИДЕО)