птица, полет

Изменението на климата води до промени при птиците – телата им се смаляват, а крилата им порастват. До това заключение стигнаха учени, проучили за 40 години 70 000 трупове на птици, разбили се в небостъргачите на Чикаго. За него информира Би Би Си Русия.

Авторите на изследването твърдят, че тяхната работа е едно от най-големите орнитоложки проучвания в историята и ще помогне да се разбере как животните се адаптират към климатичните промени. Проучени са 52 вида птици.

Повечето от образците обаче са събрани от един орнитолог – Дейвид Уилард.

„Разбрахме, че почти всички видове птици се смаляват“, казва Брайън Уикс, един от авторите на изследването и асистент в катедрата по екология и устойчиво развитие на университета в Мичиган. „Имаше много видове птици сред пробите, но всички те показаха подобна динамика, казва Уикс.“Постоянството в резултатите е шокиращо.“

Той твърди, че повечето изследвания на адаптивността на животните към нов климат са свързани с промените в техните местообитания или миграционни навици. Изследването на Уикс се фокусира върху морфологията на птиците, как те се променят.

Уикс изяснява, че над 38 години (от 1978 до 2016 г.) средно дължината на долната кост на краката на птиците намалява с 2,4%, а крилата нарастват с 1,3%.

Брайън Уикс смята, че намаляването на торса се дължи на климатичните промени и води до растеж на крилата.

„Те извършват дълги и изморителни полети“, казва Уикс Намаляването на размера на тялото означава, че по време на полета птиците разполагат с по-малко енергия.

Ученият смята, че най-добрият шанс за полети на дълги разстояния има при птици с голям размах на крилата, което компенсира намаляването на размера на тялото. Но учените нямат точно обяснение защо затоплянето води до намаляване на тялото. Една от теориите е, че малките животни се охлаждат по-бързо поради съотношението на повърхността към обема на тялото.

Според Уикс издирването на 70 000 образци за изследвания е било „подвиг на Херкулес“. Труповете на птици бяха събирани от Дейвид Уилард, съавтор на изследването и орнитолог в Полевия природонаучен музей в Чикаго. Уилард започва да обикаля една сутрин на 1978 г. Уилард високите сгради в Чикаго, за да събира труповете на птици, сблъскали се в небостъргачи. При извършване на полети през нощта понякога те са привлечени от светлината от прозорците. Летят към тях, удрят се в сгради и обикновено умират от този удар. Според някои оценки, няколко милиона птици умират по този начин всяка година.

Събрани образци са предоставени и от доброволци, но Уилард сам е измерил всичките 70 716 трупа.

Изследването е публикувано в списание Ecology Letters.

Това не е първото проучване, което свързва намаляването на размера на животните с изменението на климата. През 2014 г. два екипа учени откриха тази връзка между планинските кози и саламандрите.

предишна статияЯсен ден, но с мъгли сутринта
следваща статия„Ирландецът“ е филм на годината според американската гилдия на кинокритиците