Начало Водещи Клаус Йоханис се срещна неформално с Николай Денков и Карл Нехамер

Клаус Йоханис се срещна неформално с Николай Денков и Карл Нехамер

74
Клаус Йоханис
Снимка: БТА

Президентът Клаус Йоханис заяви, че преговорите за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство продължават да бъдат отсложни. Той посочи, че дискусиите се движат напред и всички участващи са много ангажирани.

Клаус Йоханис информира, че участва в неформална среща с българския премиер Николай Денков и канцлера на Австрия Карл Нехамер по покана на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи БТА.

“Беше добра дискусия в положителна атмосфера. Но всички ние осъзнахме, че има още много за договаряне преди да стигнем до заключение, което да е задоволително за всички страни, защото не мога да си представя решение, което да е задоволително за една страна и напълно незадоволително за друга. Не искам да влизам в подробности, ние сме в преговори, в дискусии, има още какво да се обсъжда”, заяви Йоханис, цитиран в съобщение на официалната страница на Президентската администрация.

Попитан от журналисти дали може да има извънреден съвет до края на тази година, президентът на Румъния каза, че не изключва подобна възможност.

„Не изключвам нещо подобно. Преговорите продължават по-нататък. Всички са много ангажирани и ще го кажа така – ако в даден момент внезапно се появи решение, то може да се изрази формално, но дотогава имаме още работа“, каза в заключение Клаус Йоханис.

Още международни новини – четете тук

предишна статияКак политическият финт на Олаф Шолц убеди Виктор Орбан да се откаже от ветото си върху разширяването на ЕС?
следваща статия„Усложняване на зимната обстановка“: МВР съветва да пътуваме, само ако е наложително