Начало Водещи Китай разработва радар, способен да засече комар от близо километър и половина...

Китай разработва радар, способен да засече комар от близо километър и половина разстояние

440
Сподели
Китай, радар

Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите комари на повече от километър разстояние.

„Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързината, с която насекомите размахват крилата си“, разказва за изобретението един от изследователите, участващи в правителствения проект.

Смята се, че свръх модерната технология може да се използва за проследяването на мигриращите комари и да предупреждава хората, изложени на риск от болести като малария и зика.

„Идентифицирането и проследяването на индивидуални цели с големината на комар, вече не е научна фантастика“, изтъкна ръководителят на проект, Тенг Лонг, пред вестник „Саут Чайна морнинг поуст“.

„Ние всъщност сме съвсем близо до внедряването на тази технология извън лабораторията и използването й за спасяването на човешки животи“, допълни той.

Самият Лонг от близо 2 години се занимава с амбициозната задача. Още през 2016 година той предлага да бъде създаден „нов метод за определяне на 3D траектория на отделните насекоми“.

Миналата година пък публикува научния си труд „Микро-доплеровото измерване на честотата на крилата на насекомите чрез употребата на кохерентен радар с микровълнов сигнал“, в който предлага радарът да се използва и за идентификация на видовете.

Според данните правителството на Китай е предоставило повече от 82 млн. юана на Лонг е екипът му да разработят радара и да го подготвят за полеви тестове.

Новината за иновацията идва близо половин година, след като стана ясно, че Китай е успял да разработи и друг мощен радар, способен да засече невидимите „стелт“ самолети.

Коментари