Начало Водещи Китай мисли да разреши трето дете в семейството

Китай мисли да разреши трето дете в семейството

1052
Сподели

Китайските депутати може да обсъдят по време на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители през март по-нататъшни социални реформи и по-специално възможността да се позволи на двойките да имат трето дете, съобщава държавното издание Global Times, цитирано от БГНЕС.

През есента на 2015 г. китайските власти взеха решение да отменят политиката „едно дете“, съществуваща от края на 70-те години на миналия век. Председателят на Китайската народна република Си Дзинпин отбеляза, че това решение ще помогне за балансиране на населението и ще осигури развитието на страната.

Предложението издигна представителят на южната китайска провинция Гуандун, адвокатът Чжу Леюй, обосновавайки загрижеността си, че Китай може да се превърне в страна с ниска раждаемост, ако не може по съответния начин да балансира своята политика по отношение числеността на населението.

„Между очакванията и ефектът от премахването на политиката „едно семейство – едно дете“ има голямо разминаване, това доведе не до бързо нарастване на населението, а обратното – до намаляване на раждаемостта“, казва Чжу Леюй.

Според държавното статистическо бюро, през 2017 г. в Китай са се родили 17,23 милиона деца, което е с 630 хиляди по-малко от година по-рано, раждаемостта е намаляла с 0,52 процента. В същото време, през 2016 г. раждаемостта е най-високата от 2000 г. насам, но експерти отдават това не на премахването на ограниченията, а на това, че през 2015 г. семейните двойки не искат да имат деца по-скоро заради следване на знаците в китайския хороскоп. Символът на 2015 г. беше овцата, а в Китай годината на овцете не се смята за най-благоприятна за раждане на деца.

На свой ред, експертът по демографските въпроси Хуан Вънчжен заявава пред вестника, че само разрешението да се роди трето дете няма да реши проблема с намаляването на раждаемостта в страната. Според него „Китай трябва да се откаже изцяло от своята политика на планиране на раждаемостта, за да помогне за увеличаване на раждаемостта.“

Той прогнозира, че през следващите 10 години раждаемостта в Китай значително ще намалее, което от своя страна може да се превърне в сериозна заплаха за икономическото развитие на страната след 20 години, ако Китай продължи да изпълнява „политиката на двете деца.“

В края на 70-те години на миналия век Китай въведе политиката „едно семейство – едно дете“, за да контролира нарастването на населението, разрешавайки на семействата в града да имат само едно дете, а в селата – две, ако първото е момиче. С течение на времето обаче тази политика доведе до демографски проблеми като полов дисбаланс и застаряване на населението.

През 2013 г. властите решиха да разхлабят тази политика, за да разрешат възникналите проблеми. Второ дете бе позволено да имат двойки, където поне един от съпрузите е единствено дете в своето семейство. Сега второто дете може да имат всички семейства.

Според предварителните оценки на китайските власти около 90 милиона семейства попадат в „политиката две деца“, което ще позволи населението да се увеличи до 1,45 милиарда до 2030 година.

Коментари